W liście wysłanym do Komisji Europejskiej i głównego inspektoratu weterynaryjnego w grudniu, urzędnicy powiedzieli, że są zaniepokojeni brakiem walki z chorobą w skażonym mięsie i jajach eksportowanych do Wielkiej Brytanii.
"Ze względu na znaczące zagrożenia dla zdrowia publicznego, rozważamy dostępne nam opcje ochrony brytyjskich konsumentów" - napisała dyrektor generalna Food Standards Agency (FSA) Emily Miles i główna brytyjska weterynarz Christine Middlemiss. Zaspoją, że rozważą potencjalne „środki ochronne dla dotkniętych produktów”.
List, uzyskany przez TBIJ i ITV News, podkreślił wzrost liczby przypadków salmonelli związanych z polskim drobiem od czasu, gdy FSA ostatnio poruszyła tę sprawę. Wymieniono sześć poważnych ognisk, które spowodowały co najmniej 2680 zakażeń u ludzi i kilka zgonów w ostatnich latach – liczby, które nie zostały wcześniej uznane przez rząd Wielkiej Brytanii.
Interwencja FSA nastąpiła niecały rok po tym, jak badanie TBIJ i ITV powiązało głównego polskiego dostawcę kurczaka z rozprzestrzenianiem się zakażeń opornych na antybiotyki. Wynika to również z ostatnich ostrzeżeń salmonelli w Wielkiej Brytanii i Europie.
Główny inspektorat weterynaryjny w Polsce powiedział, że nie ma jednoznacznych dowodów wskazujących na to, że produkty pochodzące z Polski były źródłem trzech ognisk salmonelli zgłoszonych przez unijny system ostrzegania w 2023 roku. Ze względu na to, że istnieją różni producenci końcowi, którzy z kolei mają własnych dostawców mięsa, „udział innych podmiotów działających na rynku spożywczym jako źródeł infekcji nie może być potwierdzony ani wykluczony” – powiedział TBIJ.
https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2024-03-19/exclusive-uk-weighs-up-ban-on-polish-chicken-after-salmonella-surge/
#jedzenie #gotujzhejto #wielkabrytania
czyli w UK ten gość raczej by takiej kariery nie zrobił xd
Jak zwykle to zależy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@smierdakow Huhu, gratuluję temu panu. Nie wiem, czy on udaje, czy zdaje sobie sprawę z tego, z czym naprawdę igra. Ja wpadałem w panikę, kiedy mięso, które jadłem, nosiło minimalne ślady niedogotowania. A tu typ je sobie na yolo surową kurę ( ͠° ͟ʖ ͡°)
Ale u mnie to chyba zboczenie związane z zasadami w przemyśle mięsnym. Nawet, kiedy robię grilla, to używam osobnych szczypiec do już gotowego, i surowego mięsa.
Przecież rolnicy nas karmią i walczą by słabej jakości lub nawet szkodliwa żywność nie miała prawa istnieć w Polsce... NO ALE JAK TO?!
@Pomidor__ Podobna sprawa była w Austri:
Following the food exposure information and the national investigations in 2023, the food safety authorities in Austria, Denmark and Italy investigated 10 food products (six contaminated by Salmonella Enteritidis ST11 cluster 1 and/or cluster 2), seven final producers in Poland and one in Austria. Traceability information revealed that three Salmonella‐contaminated kebabs shared a number of Polish food business operators.
Zaloguj się aby komentować