Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Nauka w Polsce
Prażynki z mięsa karpia i skrobi są zdrowsze niż zwykłe chipsy, mniej kaloryczne, a zawierają kwasy omega 3, minerały i witaminy. Nową przekąskę opracowali naukowcy ZUT z katedry technologii rybnej, roślinnej i gastronomicznej. +Karpioki+ mogą trafić do masowej produkcji.

Prażynki z mięsa karpia, nazwane przez szczecińskich naukowców +karpiokami”, zaprezentowane zostały w piątek na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. „Celem naszego projektu było wykorzystanie mięsa karpia nie tylko w okresie bożonarodzeniowym, a przede wszystkim zagospodarowanie tego, co zostaje po filetowaniu” – wyjaśnił PAP dr inż. Grzegorz Tokarczyk prof. ZUT, który kieruje Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej. [...]

Okazało się, że mięso ryb karpiowatych, ale też innych gatunków, nadaje się do produkcji chipsów, prażynek. Wystarczy wymieszać je ze skrobią (nie ziemniaczana, tapioka), dodać odrobinę soli i cukru. „Plus woda, żeby skrobia podczas obróbki cieplnej spęczniała i związała mięso” – wyjaśnił Tokarczyk. [...]

#jedzenie #zywnosc #technologia #chipsy #karp #ryby

Komentarze (3)

eloyard

Zadali sobie pytanie "jak mamy to zrobić" zamiast "czy powinniśmy to robić" - z każdym dniem ludzkość oddala się co raz bardziej zbawienia...

bartek555

Z karpia to mozna co najwyzej zrobic papke i wyjebac do smieci

Fly_agaric

Wprost nie mogę się doczekać, żeby ich spróbować. Taaa...

Zaloguj się aby komentować