Sylwester, więc ostatni grzyb w roku 2023, a także kilka słów na temat łączenia grzybów i alkoholu. Bo sylwester.

Czernidłak Pospolity jak sama nazwa jest bardzo pospolitym grzybem rosnącym u nas na łąkach, lasach, polach czy ogrodach. Owocniki pojawiają się od wiosny do jesieni, zazwyczaj gromadnie u podstawy ściętych pni lub na ziemi. Jest to grzyb jadalny, który podobnie jak równie popularny Czernidłak Kołpakowaty ( https://www.hejto.pl/wpis/teraz-bedzie-o-grzybie-ktory-akurat-jest-bardzo-pospolity-ostatnio-widzialem-go- ) z czasem zmienia się w czarną maź. Skąd nazwa rodzaju. Ale jest jedna rzecz, która odróżnia Czernidłaka Pospolitego od innych - kwestia łączenia spożycia z alkoholem. Czernidłak Pospolity zawiera koprynę - toksynę zazwyczaj nieszkodliwą, ale w połączeniu z alkoholem etylowym następuje niebezpieczna reakcja

W trzeciej grupie znajdują się toksyny, np. kopryna i jej metabolit 1-aminocyklopropanol. Kopryna występuje między innymi w czernidłakach (Coprinus). W grupie tej znajdują się również grzyby jadalne, jednak jeżeli po spożyciu, do organizmu dostanie się alkohol etylowy, reakcja polegająca na blokowaniu dehydrogenazy aldehydowej, zatrzymującej metabolizm etanolu na poziomie aldehydu octowego. Objawy zatrucia występują już w pół godziny od momentu spożycia alkoholu, pod warunkiem, że od trzech do siedemdziesięciu dwóch godzin zjedzono również grzyb zawierający koprynę. Charakterystycznym objawem jest odczucie metalicznego smaku w ustach, paniczny lęk przed śmiercią, zaczerwienienie powłok skórnych twarzy, tachykardia, hipotonia, jak również nudności i wymioty.


Inny grzybem zawierającym koprynę jest bardzo rzadki Czernidłak Pstry. Inne jadalne czernidłaki nie mają z tego co wiem tego problemu.

Natomiast w ogólnej kwestii spożycia alkoholu z grzybami - jest odradzana. Oczywiście piwko czy kieliszek do jajecznicy z podgrzybkami nikogo nie zabije, ale grzyby są dość ciężkostrawne, więc spożywanie do tego alko jedynie pogarsza tę kwestię. Dodatkowo kilka gatunków trujących grzybów dostaje dodatkowy boost w przypadku połączenia z alko, więc nieco większe ryzyko. Ale ogólnie jakby picie wódki do grzybów zabijało, to Polska miałaby gęstość zaludnienia Rosji, a Rosja miałaby gęstość zaludnienia Antarktydy, więc nie przesadzajmy. O ile to nie Czernidłak Pospolity, wówczas 2-3 dni przed i po nie pijemy.

#grzyby
a9b7640c-76f7-4800-832a-d0e586b4433d
55075a3f-253b-4f0d-bd1b-f999a015cd3b
vredo

Dziwne kury wystawiły kupry do zdjęcia.

Mynameis60

@Ragnarokk Kojarzę je gdzieś u mojej św. prababci. Wszyscy mówili, że można je jeść, ale są niezdrowe. Już wiem dlaczego

Zaloguj się aby komentować