Staropolska kuchnia uliczna

Staropolska kuchnia uliczna

CiekawostkiHistoryczne.pl
W dawnej kuchni polskiej nie znano zapiekanek, ale nie znaczy to, że XVII-wieczni Polacy nie mogli najeść się na ulicy. Co serwowano 400 lat temu „na mieście”?

Już starożytni Rzymianie znali koncept jedzenia ulicznego – taniego, szybkiego, które można było kupić na przydrożnym straganie lub targowisku. Nie były to żadne wyszukane dania. W starożytnych fast foodach, nazywanych thermopoliami, serwowano polewkę z ciecierzycy, placki, oliwki, przyprawione wino, sery, mięso, a także garum – słony sos ze sfermentowanych ryb. O popularności antycznych „barów szybkiej obsługi” świadczy fakt, że taki przybytek pojawił się na jednym z fresków znalezionych w ruinach w Pompejach. Badacze przypuszczają, że takie uliczne stragany pojawiały się w całym imperium. [...]

#historia #historiapolski #nowozytnosc #jedzenie #streetfood #ksiazka #ciekawostkihistoryczne

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować