Skoro spadł już śnieg, to warto napisać kilka zdań o najbardziej chyba znanym polskim grzybie zimowym. I to do tego jadalnym. Płomiennica zimowa już w nazwie dobrze oddaje charakterystykę grzyba - ma mocny żółty kolor i rośnie późną jesienią i zimą. Co ciekawe jej stara nazwa "Płomiennica aksamitnotrzonowa" też dobrze opisuje, bo cechą charakterystyczną jest aksamitny w dotyku trzon. A to może się przydać, bo choć Płomiennica jest smacznym jadalnym grzybem, to może pomylić go z śmiertelnie trującą Hełmówką Jadowitą (nie jest jakoś bardzo podobne, ale jednak trzeba uważać, a rośnie też do zimy - choć oficjalnie nie ma jeszcze przypadków śmiertelnego zatrucia tym grzybem). Kolejną cechą płomiennicy jest to, że z rozwojem trzon zmienia kolor na czarny
Rośnie na drzewach liściastych, szczególnie na wierzbie i topolach, jest dość powszechny (nawet u moi rodziców na ogródku regularnie wyrasta) i z uwagi na kolor dość łatwo go zobaczyć, szczególnie jak jest śnieg.
Ciekawostką jest to, że jest to ten sam gatunek, który w innej formie jest wykorzystywany w gastronomii (Ramen ktoś?) jako grzyby enoki. Tylko wyglądają zupełnie inaczej, bo są hodowane bez dostępu światła. Klasyczne grzyby są świetne do smażenia i marynat.
#grzyby
Rośnie na drzewach liściastych, szczególnie na wierzbie i topolach, jest dość powszechny (nawet u moi rodziców na ogródku regularnie wyrasta) i z uwagi na kolor dość łatwo go zobaczyć, szczególnie jak jest śnieg.
Ciekawostką jest to, że jest to ten sam gatunek, który w innej formie jest wykorzystywany w gastronomii (Ramen ktoś?) jako grzyby enoki. Tylko wyglądają zupełnie inaczej, bo są hodowane bez dostępu światła. Klasyczne grzyby są świetne do smażenia i marynat.
#grzyby
Zaloguj się aby komentować