Ciasto kruche z truskawkami zjedzone, ostatnie okruszki czekają na jutrzejszych gości, jogurt z truskawkami się chłodzi, pomysły się kończą a truskawki wciąż kuszą, więc z okazji długiego weekendu prezentuje mojito truskawkowe- mega prosty a mega pyszny wariant tradycyjnego mojito. Pominęłam cukier, bo truskawki zapełniają wystarczającą słodkość.
Wasze zdrowie, hejtowicze!
#pijzhejto #truskawki #gotowanie
@Wido dżemorki!
@moll próbowałam w tamtym roku wersję bez cukru i niestety wszystkie słoiki w kosz. W tym wolę zamrozić i sobie ukręcić dżemorka jak potrzebuje, czyli pewnie nigdy bo ogólnie nie jem dżemów ¯\_(ツ)_/¯
@Wido to jak chciałaś, żeby to trzymało? Bez cukru nie da rady. Tak samo przy kompotach czy sokach, bo cukier to konserwant...
A suszone? Do muesli byś miała
@moll no właśnie w przepisie zapewniali, że truskawki mają wystarczającą ilość same w sobie. Może i mają racje, tamte były trochę z deszczu ( ͡° ʖ̯ ͡°) na szczęście to były tylko 4 słoiczki, ale 3 dni stania przy garnku szkoda.
@Wido nie wydaje mi się, szczerze mówiąc
@moll no mnie też nie, więc w tym roku odpuszczam próby.
@Wido szkoda owoców, zjesz tak o ze smakiem
@moll następne ciasto z galaretką zatem!
@Wido Ja już na truskawki nie mogę patrzeć, zjadłem chyba z 20 kilogramów. Szejki, lody, ciasta. Ostatnio znalazłem nawet sos do kaczki z truskawek. Mi już wystarczy.
Mam jeszcze 5 kg zamrożone. To wszystko przez żymiańską krew, 6zl/kg to strach nie skorzystać. Polecam dodać cynamonu miodu i mięty.
@vinclav 5 kilogramów to to szkoda sobie smaka robić xd gdyby nie ograniczona ilość w zamrażarce i równie wielkie umiłowanie do jesiennych malin i papryki to więcej bym zrobiła. A ten cynamon, miętę i miod to do czego jeszcze dodajesz?
@Wido do szejków, pół kilo truskaw, kefir, kilka kostek lodu, mięta, cukier/erytrytol/miód i cynamon, lekko bardzo.
Ciasto bananowo truskawkowo cynamonowe do wypieczenia w maszynie ( nie mój pomysł), też z blendera. Wyszło jak Brownie, bardzo wilgotne.
I tak teraz myślałem o sosie truskawkowo pomarańczowym do ostrej kaczki. I już mam zaprawioną. Jutro będzie finalnie przygotowana z puré i owocami i pewnie jakimś nie wiem czym, no brakuje mi finishera do tego dania.
Edit: najlepiej kupić taki dzemorożel do robienia dżemów. Żelujący cukier czy coś. Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy. Więc zjem to co mam i tyle. Choć, muszę chyba zatrudnić kogoś do tego, bo te dżemy wiśniowe ze sklepu nadają się jako towot do ciągników przemysłowych.
Ja nie mam czasu, ehh....
@vinclav robię takie szejki ale też z płatkami owsianymi, zapycha idealnie na cały dzień pracy. Takiego ciasta nie próbowałam, ale coś poszukam. Z kaczką nie doradzę, bo sama nie przepadam, ale na słodko brzmi dobrze. Może coś kwaśnego dla kontrastu?
@Wido no, sok z cytryny, jako przeciwutleniacz, i jako kwas, no daje radę. Po prostu, wiesz, wracałem codziennie ze spaceru z truskawkami, nawet był koleś na targu handlujący przebrany za truskawkę xD weź nie kup...
z małym jogurtem i chrupkami do mleka zjadłem "stare co były w lodówce "
Nowe przywiezione to jutro koktajl
@SuperSzturmowiec to jest minus niestety, strasznie szybko się psują, trzeba ogarnąć na bieżąco. No ale dobra książka na uszy, huśtawka na balkonie i lecimy z szypułkowaniem!
@Wido do koktajlu to tylko te listki rwie a sam ten "środek " zostawiam i tak sie to zmieli w termomiksie xD za duzo roboty z nozem
@SuperSzturmowiec znaczy ja też wyrywam tylko zielone ogonki, przecież resztę można szamać. W sumie szypułki też, ale szkoda sobie psuć smaku.
Zaloguj się aby komentować