Sezon na truskawki w pełni, 10 kilogramów pomrożone, a ile przejedzone? Tego nikt nie jest w stanie policzyć, jedno jest pewne- w moich żyłach płynie truskawkowa krew ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
Ciasto kruche z truskawkami zjedzone, ostatnie okruszki czekają na jutrzejszych gości, jogurt z truskawkami się chłodzi, pomysły się kończą a truskawki wciąż kuszą, więc z okazji długiego weekendu prezentuje mojito truskawkowe- mega prosty a mega pyszny wariant tradycyjnego mojito. Pominęłam cukier, bo truskawki zapełniają wystarczającą słodkość.
Wasze zdrowie, hejtowicze!
#pijzhejto #truskawki #gotowanie
4538f4bd-6674-4831-892d-632be7fa8f2c
73619a5d-3731-4a9a-9262-2e768c66d4ba
Wido

@moll próbowałam w tamtym roku wersję bez cukru i niestety wszystkie słoiki w kosz. W tym wolę zamrozić i sobie ukręcić dżemorka jak potrzebuje, czyli pewnie nigdy bo ogólnie nie jem dżemów ¯\_(ツ)_/¯

moll

@Wido to jak chciałaś, żeby to trzymało? Bez cukru nie da rady. Tak samo przy kompotach czy sokach, bo cukier to konserwant...


A suszone? Do muesli byś miała

Wido

@moll no właśnie w przepisie zapewniali, że truskawki mają wystarczającą ilość same w sobie. Może i mają racje, tamte były trochę z deszczu ( ͡° ʖ̯ ͡°) na szczęście to były tylko 4 słoiczki, ale 3 dni stania przy garnku szkoda.

moll

@Wido nie wydaje mi się, szczerze mówiąc

Wido

@moll no mnie też nie, więc w tym roku odpuszczam próby.

moll

@Wido szkoda owoców, zjesz tak o ze smakiem zmiksuj, rozpuść żelatynę i zrób sobie galaretkę na samych owocach!

Wido

@moll następne ciasto z galaretką zatem!

vinclav

@Wido Ja już na truskawki nie mogę patrzeć, zjadłem chyba z 20 kilogramów. Szejki, lody, ciasta. Ostatnio znalazłem nawet sos do kaczki z truskawek. Mi już wystarczy.


Mam jeszcze 5 kg zamrożone. To wszystko przez żymiańską krew, 6zl/kg to strach nie skorzystać. Polecam dodać cynamonu miodu i mięty.

Wido

@vinclav 5 kilogramów to to szkoda sobie smaka robić xd gdyby nie ograniczona ilość w zamrażarce i równie wielkie umiłowanie do jesiennych malin i papryki to więcej bym zrobiła. A ten cynamon, miętę i miod to do czego jeszcze dodajesz?

vinclav

@Wido do szejków, pół kilo truskaw, kefir, kilka kostek lodu, mięta, cukier/erytrytol/miód i cynamon, lekko bardzo.


Ciasto bananowo truskawkowo cynamonowe do wypieczenia w maszynie ( nie mój pomysł), też z blendera. Wyszło jak Brownie, bardzo wilgotne.


I tak teraz myślałem o sosie truskawkowo pomarańczowym do ostrej kaczki. I już mam zaprawioną. Jutro będzie finalnie przygotowana z puré i owocami i pewnie jakimś nie wiem czym, no brakuje mi finishera do tego dania.


Edit: najlepiej kupić taki dzemorożel do robienia dżemów. Żelujący cukier czy coś. Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy. Więc zjem to co mam i tyle. Choć, muszę chyba zatrudnić kogoś do tego, bo te dżemy wiśniowe ze sklepu nadają się jako towot do ciągników przemysłowych.


Ja nie mam czasu, ehh....

Wido

@vinclav robię takie szejki ale też z płatkami owsianymi, zapycha idealnie na cały dzień pracy. Takiego ciasta nie próbowałam, ale coś poszukam. Z kaczką nie doradzę, bo sama nie przepadam, ale na słodko brzmi dobrze. Może coś kwaśnego dla kontrastu?

vinclav

@Wido no, sok z cytryny, jako przeciwutleniacz, i jako kwas, no daje radę. Po prostu, wiesz, wracałem codziennie ze spaceru z truskawkami, nawet był koleś na targu handlujący przebrany za truskawkę xD weź nie kup...

SuperSzturmowiec

z małym jogurtem i chrupkami do mleka zjadłem "stare co były w lodówce "

Nowe przywiezione to jutro koktajl

Wido

@SuperSzturmowiec to jest minus niestety, strasznie szybko się psują, trzeba ogarnąć na bieżąco. No ale dobra książka na uszy, huśtawka na balkonie i lecimy z szypułkowaniem!

SuperSzturmowiec

@Wido do koktajlu to tylko te listki rwie a sam ten "środek " zostawiam i tak sie to zmieli w termomiksie xD za duzo roboty z nozem

Wido

@SuperSzturmowiec znaczy ja też wyrywam tylko zielone ogonki, przecież resztę można szamać. W sumie szypułki też, ale szkoda sobie psuć smaku.

Zaloguj się aby komentować