Rzadko pijam piwo, ale jak już kupię, żeby w ciepły dzień (33C), po siłowni(2h treningu) wypić wieczorem, klikając w kąkuter (Stronghold Definitive Edition), to mi nie smakuje nic, a nic.
Nazwijcie mnie homoseksualistą, albo innym zbereźnikiem, ale cydry są o wiele smaczniejszym trunkiem i dziwi mnie, że są mniej popularne i droższe od piwa.
Generalnie to oświadczam, że swoją wątrobą i portfelem, będę wspierał od dzisiaj rozwój cydru w Polsce, przy każdej możliwej okazji rezygnując z piwa, na rzecz cydru, ot co.

#alkoholizm #alkohol #cydr #piwo #gownowpis
HmmJakiWybracNick userbar
344f40ed-235c-43ba-bd36-a5bef775b7ce
MementoMori

Jak kurwa nasz kochany rząd nakłada akcyzę na cydry to nie dziwne że mało popularne i drogie. Chciałem dodać że jesteśmy liderem co do sądownictwa jabłek.

bartek555

@MementoMori i co o tym sadzisz?

MementoMori

@bartek555 sądzę że polski rząd to kurwy i złodzieje.

PlatynowyBazant20

Cydr jest super, ale wytrawny, taki jak od 2 dni fermentuje na moim parapecie

Taxidriver

Polecam cydr z Gijon(Asturias) na północy Hiszpanii.

Wytrawny i to bardzo, wręcz wpadający pod ocet ale jak raz się go spróbuję, to żaden inny już nie smakuje (bo wydaje się słodki)

rakokuc

Nazwijcie mnie homoseksualistą, albo innym zbereźnikiem

@HmmJakiWybracNick co wy macie z tą chęcią bycia obrażanym? Czy nie możemy wszyscy żyć w zgodzie?

ErwinoRommelo

Jabłkowe tylko piłem, zawsze się dziwiłem ze w PL mimo ogromnej produkcji jabłek cydry są tak mało popularne, ale wyżej ktoś wspominał ze w grę wchodzą podatki.

tmg

@ErwinoRommelo cydr wychodzi drożej od piwa co jest zdumiewające w kraju nadprodukcji jabłek. U sąsiada jest sad gdzie sobie zgnije niedługo pareset kilo pięknych jabłek. Nawet nie chce się nikomu tego pozbierać.

ErwinoRommelo

@tmg no a wlasnie z takich co się do sklepu średnio nadają możesz zrobić super cydr.

VonTrupka

>dziwi mnie, że są mniej popularne i droższe od piwa.


przy tej pojebanej akcyzie na cydry w polsce to dobrze, że choć taką psiarę jak lubelski da się kupić w sklepie

ale za dobrym cydrem trzeba się nachodzić

albo zrobić samemu


a jak się nie powiedzie zbyt dobrze, zawsze można wydestylować calvados

HmmJakiWybracNick

@PlatynowyBazant20 @VonTrupka

Poproszę tutaj, żeby nie odpisywać wam z osobna.

Akurat mam trochę swoich jabłek, to może spróbuję sił w nowej profesji.

Jeżeli możecie to podajcie swoje przepisy + ewentualnie wskazówki. Nawet jeżeli są bardzo odmienne, to spróbuję obu.

Dotychczas z alkoholi robiłem kilka razy Limoncello i moim zdaniem wychodzi za każdym razem zajebiste, a przepis jest banalny.

VonTrupka

@HmmJakiWybracNick limoncello?

niechmniewośmiu, co przychodzi z ziemi włoskiej do polski ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

zamiast namieszać porządnej cytrynówy ( ̄︿ ̄ °)


ja chyba postoję, bo likiery z taką ilością cukru to nie dla mnie


Raz się zabrałem za calvados. Jabułka jakie tylko udało się zebrać z ogrodu - bo przecież nie wykwintne jabułeczka francoskie - obmyć, skroić, do wiadra, trochę pektyny, drożdży i wpizdu gdzieś do cienia.

Jak już przefermentowało to zlałem nastaw do bukłaków, co by się trochę wyklarował zanim puszczę na rury.

Po kilku dniach w cieniu zerkam a tu gazuje elegancko, tylko nie wiem po ki chuj.

To nalałem do kubka, śmignąłem łyka i


I chuja wyszło z calvadosa, ojebałem ten cydr jak stał w upalne lato bo znakomicie gasił pragnienie xD

wonsz

@HmmJakiWybracNick przerabiałem zwykle "kończące" się jabłka od ciotki z warzywniaka, więc ciężko będzie się wypowiadać o odmianach, podejrzewam że na forum wino.org.pl znajdziesz propozycje proporcji. Co do samej praktyki:


  • Zakupy: wiadro fermentacyjne z przykrywką, cukromierz, pirosiarczyn potasu, drożdże, 2m rurki do ściągania znad osadu

  • sok uzyskiwałem przy pomocy sokowirówki, na bieżąco podsypując pirosiarczynem potasu żeby sok nie ciemniał (nie utlenial się)

  • odstawało to z godzinkę żeby móc jako tako rozdzielić sok od resztek miąższu, trochę też siarka ulatywala z soku

  • teraz dostępne są już specjalne drożdże do cydru, ja używałem winiarskich (lalvin 71b)

  • przed zadaniem drożdży mierzysz cukromierzem gęstość nastawu - spadek gęstości oznacza pracę drożdży

  • zadajesz drożdże, zamykasz szczelnie wiadro, przenosisz gdzie ma fermentować i delikatnie rozszczelniasz pokrywę w jednym miejscu

  • Zapominasz na dwa tygodnie - tak, będą łapy świeżbić żeby tam zaglądać i grzebać ale to prosta droga do infekcji. Czy drożdże wystartowały dowiesz się po zapachu następnego dnia.

  • Po dwóch tygodniach zaczynasz pomiary cukromierzem - jeśli gęstość nie maleje dzień do dnia to znaczy że drożdże już wszystko przejadły co miały do jedzenia.

  • Rozlej do butelek, dodaj cukru po 3g/0,5L dla nagazowania, jeśli lejesz w szkło to część przelej do plastikowej butelki żeby kontrolować stopień nagazowania

GrindFaterAnona

cydry są o wiele smaczniejszym trunkiem i dziwi mnie, że są mniej popularne i droższe od piwa.


@HmmJakiWybracNick cydr jest pyszny, smakuje jak gazowany sok jablkowy. I wlasnie dlatego go nie piję, potrafię butelkę na raz wypic i otworzyc drugą, a piwo to sie jednak sączy. Mam nadzieję, ze pomoglem lepiej zrozumiec.

Zaloguj się aby komentować