Cześć #winoroby,
Dziś kolejna porcja „wiedzy tajemnej” do wykorzystania w domowej produkcji alkoholi. Tym razem omówimy regułę Dellego.
Do czego ona służy? W dużym skrócie do określenia, czy nasz nastaw jest jeszcze fermentowalny, tzn. czy po dodaniu cukru (w dowolnej formie) podejmie on pracę.
Przykładowe sytuacje kiedy przyda nam się Reguła Dellego:
-
Fermentacja zatrzymała się i nie wiemy, czy cokolwiek spowoduje jej ponowny start.
-
Mamy wino leżakowane rok i chcemy dosłodzić do smaku. Czy ruszy fermentacja i dodany cukier zostanie ponownie przerobiony na alkohol?
-
Czy nasz planowany miód pitny przefermentuje prawidłowo zakładaną ilość cukru?
DU = alkohol obecny w nastawie (w %) x 4,5 (stała) + cukier resztkowy obecny w nastawie (w BLG)
Wartością graniczną obliczoną przez Dellego jest 80.
Co to oznacza? Jeśli wartość DU (Delle Unit – jednostka przypisana regule Dellego) wyliczona z naszego wzoru przekracza 80, oznacza to, że nasz nastaw osiągnął już maksymalne parametry i nie podejmie pracy. Wartości poniżej 80 oznaczają, że jest jeszcze szansa na wznowienie fermentacji.
Przykładowe wyliczenie:
1. Mamy wino 15% z cukrem resztkowym 20 BLG. Zobaczmy, czy mamy szansę na dalsze obniżenie cukru resztkowego w nastawie:
15% x 4,5 + 20 BLG = 87,5 DU
Wynik oznacza, że najprawdopodobniej nasz nastaw nie podejmie już pracy w tych warunkach.