Przyszła nowa książka, będzie pieczone, jak tylko przyjdzie mi szyba do piekarnika.
Mój plan na najbliższe wypieki (powtarzam jeden przepis dopóki nie jestem zadowolony z wyniku):
Btw. jest rozdział o polskich chlebach i nazwy są urocze. "Chleb misezany" pojawia się jeszcze kilka razy w książce, więc nie jest to literówka :D.
#chleb #pieczzhejto
Mój plan na najbliższe wypieki (powtarzam jeden przepis dopóki nie jestem zadowolony z wyniku):
-
Kommissbrot (vel. komiśniak) według normy Wehrmachtu z 1942 (nie ma go w tej książce)
-
chleb litewski/wileński z dużą ilością kminku (w Polsce nie jestem w stanie dostać dobrego zamiennika)
-
chleb borodiński/witebski
Btw. jest rozdział o polskich chlebach i nazwy są urocze. "Chleb misezany" pojawia się jeszcze kilka razy w książce, więc nie jest to literówka :D.
#chleb #pieczzhejto
@TheLastOfPierogi w Lublinie u Kuźmiuka jest taki nakminkowany
@moll do Lublina mam niestety daleko. Wypracowałem mój przepis na pszenno-żytni ciemny słodowy chleb z kminkiem (i sypie kminku naprawdę dużo, bo go uwielbiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego bardzo ciężkiego z tym charakterystycznym słodko-kwaśnym smakiem. Mam nadzieje, że uda mi się go nauczyć.
@TheLastOfPierogi jak mi kiedyś będzie po drodze to Ci kupię i wyślę, bo ja kminkowego nie mogę
@TheLastOfPierogi co to na okładce?
@marksizm_kulturowy czorny chlib więzienny
@marksizm_kulturowy czarny chleb z Ammerlander — Ammerlander Schwarzbrot
Zaloguj się aby komentować