#mleko #kiciochpyta #pytanie #programista15k
Przepraszam za pytanie programistów, ale może ktoś nie lubi, jak ja "mleka" z migdałów.
@GtotheG oficjalne pytanie.
Melko to:
Kiedy mleko ma % tłuszczu to kupuję:
@vinclav nie mleko a napoj roślinny unia to ułożyła razem z masłem bez masła. Mleko tylko od krowy od gospodarza. Takie to ma 4+% a czasem i smietane sie sciagnie i maslo ubije.
@Cybulion podaj głos
@vinclav ofc 4-wincyj. Mleko 3,2 to gunwo, mialem kiedys szkolenie jak to robia. A te UHT to juz wogole. Jak jestem z miasta tak mleko biore od zawsze bezposrednio od producenta zanim trafi do mleczarni
@Cybulion mleko to tylko od krowy? To jak nazwać kozie albo owcze "mleko"?
@sireplama takie mleko od krowy to ma 5-7% kozie 3-6%
@sireplama mleko jest pochodzenia zwierzecego/ludzkiego. Zmienilem myśl w trakcie pisania - dla mnie mleko tylko prosto od krowy. Kozie też pije mam opcje na miejscu praktycznie. Owcze słuzy do robienia sera o zapachu.... Bachleda curuś juz wie jakiego
@Cybulion mleko od krowy jest okropne. Dostaje czasem "działkę" od wujka z gospodarstwa, ale zawsze oddaje bratu - ten chociaż sery sobie z niego robi. Jak mleko to tylko pasteryzowane, odtłuszczone do 2% . Niby wiem, że UHT w sumie nie różni się aż tak bardzo od pasteryzowanego, ale jednak ta wyższa temperatura obróbki coś z tym mlekiem robi... Któreś białko się ścina, któryś cukier rozpada, któraś witamina degraduje tak, że UHT wypiję w ostateczności i to najczęściej w kawie.
@sireplama no to ja ci powiem tak - po tym sklepowym jestem bezlaktozowy, po tym przed obrobka nic mi sie nie dzieje.
A bezlaktozowe to juz wogole jest bajka nie dla mnie, sranie murowane.
A ciekawostek mam - polacy za prl wymyslili jak robic z serwatki wude - ale pomysl padl a sprzet sprzedali angolom. Angole tera kosza hajs i sprzedaja wude - 'Black Cow' - szczerze polecam chociaz kielicha yebnac ekstra sprawa
@Cybulion a weź mi jeszcze to szkolenie wytłumacz. Z tego co wiem to pasteryzowane odtłuszczone robi się na zasadzie odwirowania mleka, tak by oddzieliła się faza z tłuszczami, potem dodanie części tych tłuszczy z powrotem tak by uzyskać odpowiedni % tłuszczu po czym na kilka sekund podgrzewa się do 75% i można butelkować. Co tu jest tak strasznego, że Cię te szkolenia do mleka zraziły?
@sireplama
"Nie lubię" wrzuć w mikser, porównaj z jogurtem.
@Cybulion "mleko pochodzenia ludzkiego' ku?!a, co?
@sireplama rozdzielanie, laczenie, dzielenie, uj wie co jeszcze. Skoro naturalnie ma 4+% to czemu nigdzie takiego nie kupisz?
Nie moge pic innego jak naturalne, poprostu.
@vinclav tak, mleko człowieka to mleko w rozumieniu prawa UE xD
@Cybulion tego nie widziałem, faktycznie w rezolucjach jest człowiek mlekodajny xD
Co do cholery
@vinclav witamy w UE. Wszystko ustandaryzowane xD
@Cybulion człowiek mlekodajny xD
Dajesz mleko?
@vinclav ja nie ale moge w 30 sek zamienic moja żonę.... Za daleko to poszło xDDDDD
@Cybulion witamy w internecie, ale cóż, pamiętaj że gdzieś tam jest pan Spock, zawsze logiczny
@vinclav czemu mnie wolasz? Ja mam nietolerancje laktozy. Nie pijam mleka.
@GtotheG oj tam nowy wpis jest
Zaloguj się aby komentować