#herbata
Kurde, jak to się zaparza?
@Lapiterro najpierw trzeba sobie odłupać kawałek (ja mam do tego specjalny drewniany nożyk, ale każdy z w miarę płaskim czubkiem się nada) i potem można zdecydować się na jedną z dwóch metod: gongfu, czyli używamy sporo herbacianego suszu, mało wody (coś koło 5-8 gramów na 100 ml), krótki czas parzenia (po 10-20 sekund) i kilka-kilkanaście sesji lub europejską, czyli 2-3 gramy suszu i 2-3 minuty parzenia w 250-400 ml wody. Jeżeli chodzi o temperaturę to 90-95 C, ja celuję gdzieś w środek
brzmi super, dzięki za odpowiedź, rzucisz jeszcze jakiś sprawdzony sklep gdzie to można kupić w Polsce? Będę miał na prezent dla przyjaciela, który lubuje się w herbatach
@Lapiterro osobiście korzystałem z tylko jednego polskiego sklepu i jest to eherbata (i zawsze wszystko jest OK). Z takich fajnych pu erhów, które mają to polecam ten: https://eherbata.pl/bangdong-shu-pu-erh-2015-2018-2378.html lub https://eherbata.pl/qing-zhuang-sheng-pu-erh-2019-2212.html#
Zaloguj się aby komentować