Posiłek poniedziałkowy dla chłopa:

Rigatoni con ragù alla bolognese

#chlopskidziennik #gotujzhejto #kuchniawloska #codziennymakaron
a90bf780-4559-4567-8175-044fdaec97ab
b37010db-4be8-420d-829d-0d43c7182303
80591bd0-33de-41da-8f9b-544cb692ff0a
09c672e3-4e32-45aa-907c-d8160f423be0
12e905d4-ea9a-463a-abd4-3013dd1370cc
def

Ale bogactwo. Btw ten ser ze skrawków IMO jest *ujowy, bo większość skrawków to kawałki dupki

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@def wcale nie, to jest Parmegiano Reggiano z biedronki. Nie smakują tak jak parmezan z delikatesów za 180 zł/kg ale te płatki są spoko, natomiast tarty ser Grana Padano z biedronki jest IMHO niesmaczny


kiedyś kupowałem Pecorino Romano w biedronce w kawałku ale już od dawna nie widuje

def

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak tak, wiem co to za ser, kiedyś go kupowałem, ale tak często trafiałem na kawałki z "dupki" sera, że przestałem i teraz po prostu kupuję grana padano w kawałku

Jim_Morrison

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Where seler?

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Jim_Morrison nie chciałem kupować całego selera żeby tylko mały kawałek wrzucać do gara a resztę na śmietnik


poza tym ja nie królik żeby jakieś warzywa jeść, marchew i cebula wystarczą na taką ilość mięsa

Half_NEET_Half_Amazing

Szacun dla chłopa, że ma czas na gotowanie

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Half_NEET_Half_Amazing bo baby nie ma

Edd_China

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Ja używam widelca do rozdrabniania mielonego na patelni. Wino wolę dodać do miesa i zredukować a dopiero potem wchodzą pomidory

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Edd_China 


  • ten okrągły "wałek" służy właśnie do rozdrabiania mielonego mięsa, o wiele wygodniejszy i nie rysuje patelni ani garnka emaliowanego

  • to nie ma znaczenia czy najpierw wino czy najpierw pomidory i tak nie smażysz pomidorów tylko dusisz i redukujesz

  • część wina dałem potem na patelnię po mięsie aby deglazować 0 ale tego też nie trzeba robić



a tu masz przepis od trzygwiazdkowego szefa Marco Pierre White:

najpierw wrzuca mięso z patelni do garnka z warzywami, potem wlewa do garnka wino, a na końcu wlewa do garnka passatę. Nie robi redukcji wina osobno na "otwartej patelni" tylko jeszcze dodatkowo kładzie na wierzch sosu pergamin i zawija pokrywkę folią aluminiową a następnie piecze sos w piekarniku aby nie utracić aromatów wina - alkohol i tak znajdzie ujście. Alkohol wrze w niższej temperaturze niż woda.


https://www.youtube.com/watch?v=HRSbtdPC3A8

Zaloguj się aby komentować