Rigatoni con ragù alla bolognese
#chlopskidziennik #gotujzhejto #kuchniawloska #codziennymakaron
Ale bogactwo. Btw ten ser ze skrawków IMO jest *ujowy, bo większość skrawków to kawałki dupki
@def wcale nie, to jest Parmegiano Reggiano z biedronki. Nie smakują tak jak parmezan z delikatesów za 180 zł/kg ale te płatki są spoko, natomiast tarty ser Grana Padano z biedronki jest IMHO niesmaczny
kiedyś kupowałem Pecorino Romano w biedronce w kawałku ale już od dawna nie widuje
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak tak, wiem co to za ser, kiedyś go kupowałem, ale tak często trafiałem na kawałki z "dupki" sera, że przestałem i teraz po prostu kupuję grana padano w kawałku
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Where seler?
@Jim_Morrison nie chciałem kupować całego selera żeby tylko mały kawałek wrzucać do gara a resztę na śmietnik
poza tym ja nie królik żeby jakieś warzywa jeść, marchew i cebula wystarczą na taką ilość mięsa
Szacun dla chłopa, że ma czas na gotowanie
@Half_NEET_Half_Amazing bo baby nie ma
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Ja używam widelca do rozdrabniania mielonego na patelni. Wino wolę dodać do miesa i zredukować a dopiero potem wchodzą pomidory
@Edd_China
-
ten okrągły "wałek" służy właśnie do rozdrabiania mielonego mięsa, o wiele wygodniejszy i nie rysuje patelni ani garnka emaliowanego
-
to nie ma znaczenia czy najpierw wino czy najpierw pomidory i tak nie smażysz pomidorów tylko dusisz i redukujesz
-
część wina dałem potem na patelnię po mięsie aby deglazować 0 ale tego też nie trzeba robić
-
a tu masz przepis od trzygwiazdkowego szefa Marco Pierre White:
najpierw wrzuca mięso z patelni do garnka z warzywami, potem wlewa do garnka wino, a na końcu wlewa do garnka passatę. Nie robi redukcji wina osobno na "otwartej patelni" tylko jeszcze dodatkowo kładzie na wierzch sosu pergamin i zawija pokrywkę folią aluminiową a następnie piecze sos w piekarniku aby nie utracić aromatów wina - alkohol i tak znajdzie ujście. Alkohol wrze w niższej temperaturze niż woda.
Zaloguj się aby komentować