Pokarmy i napoje bogate we flawonoidy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju demencji

Pokarmy i napoje bogate we flawonoidy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju demencji

Dzienniknaukowy
Naukowcy z Belfastu twierdzą, że spożywanie większych ilości produktów bogatych we flawonoidy, takich jak jagody, herbata, czerwone wino czy gorzka czekolada, może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.

Flawonoidy to występujące naturalnie w roślinach związki z grupy polifenoli. Pełnią rolę barwników oraz przeciwutleniaczy i w większości skupione są w powierzchniowych warstwach tkanek roślin. Chronią też rośliny przed owadami i grzybami. Flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają też lepkość krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Jak się okazuje, mają też właściwości, które mogą chronić przed rozwojem demencji. Wykazali to naukowcy z Queen's University Belfast w artykule opublikowanym w „JAMA Network Open” (DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.34136). [...]

#zdrowie #medycyna #neurologia #demencja #flawonoidy

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować