Wyszlo srednio, ale widze potencjal. Tak jak mi wszyscy pisali potrzeba troche czasu zeby dojsc do perfekcji.
A i ciasto bylo z "Pizza express" wiec raczej przeznaczone do piekarnika.
#nietylkomielonka #gotujzhejto #jedzenie
@Mielonkazdzika powiedziałeś żonie "kochanie kupiłem Ci ferrari"? :)
@cebulaZrosolu powiedzialem "kochanie, kupilem sobie Ferrari"
Zrób sobie ciasto, najprostsze na początek:
-250ml wody
- 350g mąki 00
- 5g suchych/ 20g drożdży świeżych
- 10g soli
- trochę cukru
- trochę oliwy dla chrupkości
Wymieszaj (nie syp soli bezpośrednio na drożdże),ugniataj trochę. Odstaw pod przykryciem na godzinę. Wyrób ponownie. Zostaw do wyrastania na 4h. Wyrób kulki, zostaw sobie na blacie pod przykryciem na godzinkę i voila. Ściągasz przykrycie, formujesz paluszkami (powinna być puszysta), lejesz sos i do ferrari
Nauczysz się takiej to zaczniesz robić z 1g drożdży i na 48h z hydratacja 80%
@Paciu06 tego gościa uczyć nie trzeba...
@pol-scot aa to sorki. Może ktoś inny skorzysta w takim razie
@pol-scot
@Paciu06 dobre rady zawsze w cenie
@pol-scot Daj jakas fotke pizzy z tych Wloch
@Mielonkazdzika jak nie zapomnę to zrobię wieczorem ale z wyglądu nie są jakieś rewelacyjne, w smaku zresztą też
@pol-scot nie? To przecież jakiś podpłomyk jest nie pizza. Nawet kształtu nie trzyma.
@BajerOp symetria jest nudna
@Paciu06 Zlituj sie. 20g drozdzy? xD
@Paciu06 według mnie za dużo drożdży, 10g świeżych spokojnie wystarczy.
@Capo_di_Sicilia na 4-6h ile proponujesz żeby się przerobiło?:p
@Paciu06 max 10g, optymalnie 7. 1.5h w pokojowej temperaturze spokojnie urosnie. 20g to wali drożdżami jak ruski bimber xd
@Capo_di_Sicilia dupa tam, twarda będzie a nie puszek. W oryginale jest 25g na taką ilość
@Paciu06 elegancka i chrupiaca. Ale jak lubisz takiego drozdzaka to spoko
@Mielonkazdzika pisałem ci to pod innym postem ale powtórzę jeszcze raz. Wejdź na kanał vito iacopelli na YT. I zobacz jak on wygnata pizzę i robi kulki. Są tam przepisy na pizzę w kilka godzin, ja od tych zaczynałem i tobie też polecam.
@exprenpn Dzieki zobacze
@Mielonkazdzika powiem więcej, możesz mieć dobry przepis, dobre składniki ale jeśli nie wyrobisz dobrze ciasta i nie zrobisz dobrze kulek pizza ci nie wyjdzie
@exprenpn Ogladam do kolacji
@Mielonkazdzika I jak tam? Udało się zapoznać z kanałem?
Te 3 filmiki chyba najważniejsze na początek.
@Mielonkazdzika wymieniłeś grzałki na dojebane?
@Felonious_Gru musze o tym poczytac
Zaloguj się aby komentować