Pierwszy test piecyka do pizzy g3 Ferrari.
Wyszlo srednio, ale widze potencjal. Tak jak mi wszyscy pisali potrzeba troche czasu zeby dojsc do perfekcji.
A i ciasto bylo z "Pizza express" wiec raczej przeznaczone do piekarnika.
#nietylkomielonka #gotujzhejto #jedzenie
562e0330-bdfb-4605-8e36-dab8b670d514
cebulaZrosolu

@Mielonkazdzika powiedziałeś żonie "kochanie kupiłem Ci ferrari"? :)

Mielonkazdzika

@cebulaZrosolu powiedzialem "kochanie, kupilem sobie Ferrari"

Paciu06

Zrób sobie ciasto, najprostsze na początek:


-250ml wody

- 350g mąki 00

- 5g suchych/ 20g drożdży świeżych

- 10g soli

- trochę cukru

- trochę oliwy dla chrupkości


Wymieszaj (nie syp soli bezpośrednio na drożdże),ugniataj trochę. Odstaw pod przykryciem na godzinę. Wyrób ponownie. Zostaw do wyrastania na 4h. Wyrób kulki, zostaw sobie na blacie pod przykryciem na godzinkę i voila. Ściągasz przykrycie, formujesz paluszkami (powinna być puszysta), lejesz sos i do ferrari Powodzenia!


Nauczysz się takiej to zaczniesz robić z 1g drożdży i na 48h z hydratacja 80%

pol-scot

@Paciu06 tego gościa uczyć nie trzeba...

Paciu06

@pol-scot aa to sorki. Może ktoś inny skorzysta w takim razie

Mielonkazdzika

@pol-scot

@Paciu06 dobre rady zawsze w cenie

Mielonkazdzika

@pol-scot Daj jakas fotke pizzy z tych Wloch

pol-scot

@Mielonkazdzika jak nie zapomnę to zrobię wieczorem ale z wyglądu nie są jakieś rewelacyjne, w smaku zresztą też

BajerOp

@pol-scot nie? To przecież jakiś podpłomyk jest nie pizza. Nawet kształtu nie trzyma.

Mielonkazdzika

@BajerOp symetria jest nudna

Capo_di_Sicilia

@Paciu06 Zlituj sie. 20g drozdzy? xD

exprenpn

@Paciu06 według mnie za dużo drożdży, 10g świeżych spokojnie wystarczy.

Paciu06

@Capo_di_Sicilia na 4-6h ile proponujesz żeby się przerobiło?:p

Capo_di_Sicilia

@Paciu06 max 10g, optymalnie 7. 1.5h w pokojowej temperaturze spokojnie urosnie. 20g to wali drożdżami jak ruski bimber xd

Paciu06

@Capo_di_Sicilia dupa tam, twarda będzie a nie puszek. W oryginale jest 25g na taką ilość ja daję tak 5g suchych w takiej konfiguracji i jest git.

Capo_di_Sicilia

@Paciu06 elegancka i chrupiaca. Ale jak lubisz takiego drozdzaka to spoko najlepsza i tak wychodzi z 1g drozdzy zostawiona na noc w lodowce

exprenpn

@Mielonkazdzika pisałem ci to pod innym postem ale powtórzę jeszcze raz. Wejdź na kanał vito iacopelli na YT. I zobacz jak on wygnata pizzę i robi kulki. Są tam przepisy na pizzę w kilka godzin, ja od tych zaczynałem i tobie też polecam.

exprenpn

@Mielonkazdzika powiem więcej, możesz mieć dobry przepis, dobre składniki ale jeśli nie wyrobisz dobrze ciasta i nie zrobisz dobrze kulek pizza ci nie wyjdzie

Mielonkazdzika

@exprenpn Ogladam do kolacji

511e3e11-6ef7-41af-b913-9a512c068dfb
exprenpn

@Mielonkazdzika I jak tam? Udało się zapoznać z kanałem?

https://youtu.be/G-jPoROGHGE

https://youtu.be/h-72DxHsH2A

https://youtu.be/Tz4JLRQ2EPE

Te 3 filmiki chyba najważniejsze na początek.

Felonious_Gru

@Mielonkazdzika wymieniłeś grzałki na dojebane?

Mielonkazdzika

@Felonious_Gru musze o tym poczytac

Zaloguj się aby komentować