Powinien się trzymać Polskiej kuchni nie sygnować kuchnie o których najwidoczniej mało ma pojęcia.
#gotowanie
@VanQuish nie próbowałem ale powiem co wiem
Kiedyś mówił, że jak coś ma sygnować swoim nazwiskiem to to sprawdza żeby wiochy nie było
I wiem, że skończył kurs gotowania w Tajlandii.
Ale cóż, może od jego wypowiedzi światopogląd się zmienił, może myśli żeby się nachapać na starość ile się da, a może zły sos trafiłeś akurat. Ciężko stwierdzić chociaż czasem mi się wydaje, że to ta pierwsza opcja
@VanQuish Zapewne dostał hajs za nazwisko i w sprawie receptury nikt go o zdanie nie pytał
@VanQuish Powinien się trzymać Polskiej kuchni nie sygnować kuchnie o których najwidoczniej mało ma pojęcia.
On o polskiej też nie ma pojęcia.
Wiem, że to będzie opinia bardzo niepopularna tutaj, ale ja tego gościa nie trawię
@TrocheToBezSensu czy krojenie cebuli to wyznacznik czy ktoś jest znawca czy nie?
2 sprawa przecież on nie jest kucharzem
@Daewoo_Esperal On zyskał popularność dzięki swoim programom podróżniczo-kulinarnych (nawet początkowo były ciekawe, sam je oglądałem).
Głównym motywem każdego programu było gotowanie przez niego jakiegoś dania, więc tak, występował w tych programach jako kucharz.
czy krojenie cebuli to wyznacznik czy ktoś jest znawca czy nie?
Według mnie, w tym przypadku akurat tak. Jeżeli ktoś kreuje się na znawcę jakiegoś tematu, wiele rzeczy krytykuje, mądrzy się i próbuje uchodzić za autorytet, to dobrze by było, żeby sam był w tym temacie dobry.
Trochę tak jakbyś chciał skrytykować skrzypka występującego w filharmonii, samemu nie umiejąc absolutnie grać na skrzypcach.
@TrocheToBezSensu
Według mnie, w tym przypadku akurat tak. Jeżeli ktoś kreuje się na znawcę jakiegoś tematu, wiele rzeczy krytykuje, mądrzy się i próbuje uchodzić za autorytet, to dobrze by było, żeby sam był w tym temacie dobry
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej trochę się nie zgodzę, uargumentuje to tak:
Najczęściej w swoich filmach pokazuje prosta kuchnie, prosta dla prostego człowieka, nie oszukujmy się, ale takich ludzi najwięcej ogląda jego programy. W życiu codziennym nie musisz zdawać egzaminu z krojenia cebuli. Druga sprawa to trochę błędne rozumowanie, przecież możesz być somelierem nigdy nie zrobiwszy żadnego wina, tak samo można być krytykiem kulinarnym gdy jedyne co umiesz zrobić to jajecznicę. Tu się liczy wiedza, zmysł smaku, wechu itp.
Swoją drogą ja serio jestem prostym człowiekiem bo albo mi coś smakuje albo nie smakuje, ciężko mi wyczuć suptelnosci które ww. Krytyk na pewno by wyczuł.
A tak reasumując, nie uważam go za autorytet, ale nie mogę powiedzieć, że jest jakimś hochsztaplerem
@Daewoo_Esperal , przecież możesz być somelierem nigdy nie zrobiwszy żadnego wina
Oczywiście, że tak, ale gdyby taki somelier w swoim programie telewizyjnym zamiast rozmawiać o smaku i jakości wina, zaczął się wymądrzać i pokazywać jak się powinno robić wino, to sam chyba przyznasz, że byłoby to bez sensu.
Tak właśnie widzę Makłowicza, ale to tylko moje zdanie i wcale nie muszę mieć racji:).
@TrocheToBezSensu bardziej wziąłbym to z innej strony.
Przecież on nie poprawia szefów kuchni, że robią coś źle itp.
Tylko robi coś wg. Swojej inwencji.
Tak naprawdę przepisów na fiszpaprykarz jest tyle ile gospodyń go robi i na pewno każdy jest smaczny :)
Na pewno nie można go taktować jak wyroczni, ale też sporo można się dowiedzieć, na pewno polecam jego styl podróżowania, czyli pojechać gdzieś żeby poznać kraj od kuchni.
Też się nie upieram, że mam rację, bo mogę nie mieć, po prostu próbuje pokazać inna perspektywę :p
@Daewoo_Esperal Ja go po prostu nie lubię, z każdej pespektywy
@VanQuish
Z sosami to nie wiem, ale piwka z Miłosławiem to zrobił prima sort
@Jarem a mi wlasnie jego piwa fest nie odpowiadały, a sosy mi skamuja XD
@Jarem nie no, to piwo inspirowane wermutem (arcyapa) było obrzydliwe. Zupełnie chybiony pomysł.
Za to arcyipa z sokiem mandarynkowym całkiem spoko jak za piątaka.
@Cybulion
No właśnie, gusta :D
@rakokuc
Arcyapa to zdecydowanie nie mój styl, chociaż poprawne. Ale to z mandarynkami to jeden z lepszych letniaczków jakie piłem :D
Zaloguj się aby komentować