Kurki mają dziś tydzień. Później je zważymy.
14tys dawek, wszystko przez wodę.
O 7 15 wyłączyłem wodę i podniosłem linie, miałem inne rzeczy do roboty, między innymi drugi menadżer (od niosek) na urlopie, przez co wożę pracowników busem... Generalnie 2h minimum powinny nie pić.
Przed dziesiątą wróciłem na farmę.
Najpierw: ile? Wczoraj wypiły (odliczając płukanie) 280 litrów przez 19h (dziś już 18 zgodnie z programem) co daje niecałe 15 litrów na godzinę. Dozownik 2% więc mamy około 0,3 litra na godzinę. Salmonella jest aktywna przez 4h (80% skuteczności, 95% przez pierwszą godzinę) + 2h nie piły. Potrzebujemy zatem roztworu na 6h czasu picia plus płukanie czyli około 2 litry.
Do czystej wody AviBlue, który neutralizuje wodę oraz nadaje kolor.
Następnie opróżnić buteleczki. Pod wodą i w rękawiczkach. Dobrze zamieszać, zależnie od szczepionki nawet kilka minut.
Roztwór do dozownika, uruchomić obieg wody poprzez dozownik, następnie zaworki na końcu w kurniku i czekamy na niebieską wodę. Tak samo jak płukanie.
Opuścić poidełka na wysokość głowy kurek czyli niemal na poziom podłogi.
Jak wszystko poszło dobrze to wszystkie kurki dostaną dawkę szczepionki w ciągu najbliższych czterech godzin.
Zdjęcia:
1. Kurka
2. Przygotowane i wyjęte z lodówki szczepionki plus Aviblue do dezaktywacji/koloru wody
3. Czekamy na niebieską wodę.
4. Można zamykać i opuścić.
5. Dozownik i resztka mikstury - dla tak małych kurcząt zaraz będzie pusto, ale w liniach mamy ponad 60 litrów więc do czterech godzin spokojnie to opróżnią.
Kolejne szczepienia (poza salmonellą, która będzie jeszcze dwa razy) są obliczane na dwie godziny, nie cztery. Po prostu wirusy się dezaktywują i szczepionka traci skuteczność.
#kurnikszkota #kury #rolnictwo
Jaki zajebisty kurczak!
@wiatraczeg siedmiodniowa, już nabierają kształtu
@wiatraczeg z frytkami jeszcze lepszy
@conradowl dawaj więcej kurzego kontentu, tutaj trzeba takich rzeczy, a no i musisz zrobić kurze disco
@wiatraczeg tak jak obiecałem - to jest najstarszy kurnik i od początku pod tagiem #kurnikszkota będę publikował minimum raz na tydzień wzrost i większe i mniejsze postępy jak podnoszenie grzęd by pokazać jeden cały cykl dla stada. Dużo tu pracy manualnej, bo np. grzędy trzeba podnosić ręcznie. Można obserwować ale póki co wpisy też są piorunowane za co bardzo dziękuję.
Planowo do końca stycznia/połowy lutego będą aktualizacje jak kurki rosną i co się dzieje.
Jak zachorują czy coś to też napiszę. Po prostu jedno stado będzie można prześledzić
@wiatraczeg rany, złoty szpadel dla kolegi
@conradowl czekam na mixtape kurzy, jest git zuomeczku
@conradowl jak się waży taką liczbę kurczaków?
@moll maluchy do wiaderka (wytarowane) po 10 sztuk i ważę całość, setkę i dzielę na pojedynczą kurkę. Będzie wpis.
Starsze (od czwartego tygodnia) zaganiam do zagródki, mniej więcej 40 do 60, za dwie nogi na wagę pojedynczo.
Będzie wpis z ważenia, będzie też z pierwszego (bądź kolejnego bo za trzy tygodnie mam urlop) korzystania z wagi ręcznej.
Na innych farmach mam wagi elektroniczne i ciągły podgląd, ale tu jest stary kurnik - więc dobrze się składa by pokazać to w mniejszej skali.
@conradowl maluchy do wiaderka podoba mi się xD
@moll dobry sposób na ważenie dzieci w przedszkolu. Ile waży? 22kg. A moje? 22kg. Ale jak? Wszystkie ważą 22kg, proszę się pytać za dwa lata
@conradowl dokładnie
@conradowl co z nich na końcu opowieści będzie? Dawaj wincy, fajnie się czyta.
@lagun nioski, są inne wpisy na tagu.
Hoduję tylko nioski na tylko wolny wybieg w Szkocji.
A tak całkiem, całkiem na końcu za dwa lata około (to też zależy od produkcji i farmera) na mięso, ale będą przede wszystkim znosić jaja i chodzić na trawkę w dużych i mniejszych kurnikach.
@conradowl btw, czy one się potrafią jakoś przywiązać czy oswoić, w sensie, że cię poznają?
@Opornik raczej nie, ale kilka lat temu pracowałem na farmie jaj, zaczynałem od pomocnika. Jedno stado bodajże w 2016 roku w jednej sekcji miało taką kurkę mniejszą, ale z dziwnym, skrzeczącym głosem. Łatwo było namierzyć, po kilku razach zawsze dawała się pogłaskać i z czasem zawsze siedziała na najwyższej grzędzie. Ale to też mogło być spowodowane tym, że inne ją czasami dziobały - bo mała. Ogółem wtedy był też lockdown dla kur z powodu ptasiej grypy. Przyszła wiosna i nie było kurki, zaczęła wychodzić chyba.
Generalnie maluchy się boją, ale jak usiąść w bezruchu na kilka minut to wejdą gdzie się tylko da na ciebie, podczas gdy już dojrzałe kurki po prostu otaczają w coraz ciaśniejszym kręgu.
Nioski też gonią za osobą robiącą obchód, ale to przez kamyczki dwa razy w tygodniu itp - kojarzy im się, że gdy ktoś idzie to coś dostają.
@conradowl Heeeeej Cipciak
@conradowl Jak to jest z tą salmonellą?
Surowe mięso z kurczaka zabija?
Jajka w tatarze nie zabijają?
Tatar z gęsi nie zabija?
Kiełbasa polska z kaczki nie zabija?
Weź mje o wytłumacz
@Michumi zabija zarażone jajco/mięso.
U mnie w firmie robiąc szczepienia salmonellę mam trzy razy przez cztery miesiące. Półtorej roku temu z dwóch godzin przeszliśmy na cztery (tylko dla salmonelli) bo nasz weterynarz sam przebadał, że nasze AviPro Duo Salmonella w czwartej godzinie dozowania do wody miało 80% skuteczności.
Dzięki temu kurki z naszej firmy są "salmonella proof" jak to się wyraził weterynarz.
Odkąd pracuję (8 lat) nigdy też jajka z farm w naszej firmie nie miały salmonelli.
Tak więc to co pokazuję na tagu - podwójna dezynfekcja, środki jakich używamy, sposób podawania szczepień, czas, płukanie przez pierwszy tydzień poideł, jak obliczam ilość mikstury do dozownika - to wszystko się sprawdza.
Niemniej w ubiegłym roku Salmonellę wykrywano częściej w UK, niż w latach ubiegłych.
My trzymamy poziom, inni zaniżają.
W Polsce to nie wiem.
Ja stosuję ochronę tym (wybrane przez weterynarza, który współpracuje z nami). Tak więc jajka od naszych kur (jeśli kurnik jest zadbany) powinny być zdrowe na surowo. Ale w Polsce ich nie dostaniesz
https://my.elanco.com/en\_gb/product-support/poultry/avipro-salmonella-duo
@conradowl ale potrzebuję doprecyzowania
w PL je się na potęgę surowe produkty z gęsi i kaczki a z kury nie
czym ten drób się różni?
@Michumi pracuję w Szkocji. A gęsi i kaczki są droższe, widocznie w grę wchodzi po prostu to, że nikt za tatara czy jajko kurze surowe nie chce płacić tyle, co za kacze. Ale to tylko moje domysły. W żywności często moda i popularność mają większe znaczenie niż to, jak wygląda hodowla danego zwierzęcia.
@conradowl no nigdzie za granicą nie widziałem kurczaka medium rare też
ale to może być kwestia czysto smakowa. gęś i kaczak to mięso "czerwone" czuć te metaliczne nury a kurak to kurak. najlepszy z patelni lub rożna a i tak głównie smakiem różni się tylko skórką
@Michumi ja osobiście to nie jem żadnych tatarów i takich tam, a burger ma być well done
@conradowl burger zawsze well done
smutnykurczaczinio.jpg :<
Zaloguj się aby komentować