Na sklepowym tak pięknie nie wychodzi (przynajmniej mi)
#serowarstwo #hobby
@Atarax buzię widzę
@mrmydlo a ja co innego
ale wolę nie mówić co ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@yeebhany też widze xzd
@yeebhany Nie mów...
Wszystko mi o niej przypomina
@Atarax
sklepowe mleko to nie mleko
@Half_NEET_Half_Amazing nieprawda :)
@Half_NEET_Half_Amazing sklepowe mleko to jest najlepsze
Kto w Poznaniu sprzeda mi kefirowe grzyby?
@Atarax opisz trochę co to za ser i o co chodzi. robiłem kiedyś mozzarelle i wyszła ok jeśli chodzi o smak pomimo pomylenia proporcji podpuszczki. Struktura już na pewno nie była OK. Więcej sie w to nie bawiłem jakoś.. musiał bym pojemniki na mleka kupić itd., a nie bawić się w prowizorkę.
Wędzenie za to mi lepiej wychodzi, ale ta mozzarella to też świetna sprawa(prosta) i na pewno jeszcze spróbuje.
@TrapedLongsES4404 tu akurat gouda :) złom pokazany na zdjęciu to wyznacznik że podpuszczka dobrze skoagulowala mleko i zrobił się skrzep.
Ogólnie sery robię z mleka sklepowego, ale wczoraj byłem u teściów i mi teściowa nagrała jakaś panią co ma swoje krowy to kupiłem 8l, jest różnica między sklepowym :)
Nie wiem co Ci więcej opisać :)
Nie trzeba mieć jakiś profesjonalnych sprzętów, waga dilerska, termometr, foremka do sera, ew. Foremka do praski i jakieś ciężarki
@Atarax A pasteryzowałeś mleko?
@Pan_Pomidor tak, właśnie miałem rozterkę czy pasteryzować czy nie, ale jednak zdecydowałem się to zrobić.
Pasteryzowalem w 63 stopniach przez 30 minut jak radził ten Pan z kanału domowy ser
Zaloguj się aby komentować