Pewnie wyjdę na internetowego frustrata ale chuj. Dla mnie kanały typu " Guga foods" to przykład skrajnego hedonizmu i marnotrawienia zasobów. W chuj zasobożerne, nieekologiczne mięso wołowe jest poddawane absurdalnie kosztownej obróbce tylko po to żeby poczuć lepszy smaczek.
Do tego wyszło ostatnio na jaw, że koncerny mięsne wspierają takich celebrytów żeby jeszcze bardziej promować wysokomarżową wołowinę.
Jak się spojrzy na cały proces produkcji mięsa wołowego, fatalny stosunek zasoby/wartości odżywcze, ilość lasów karczowanych pod paszę to ciężko nie odnieść wrażenia, że wpierdalanie krów jest zwyczajnie nieetyczne.
#jedzenie #ekologia #globalneocieplenie
670d1cee-dacc-4729-93a7-08af6853368f
yeebhany

Gdyby tylko to mieso takie smaczne nie bylo. A tak to ciągnie zeby kupic jakas kielbase czy szynke, dziwnie smakuje kanapka z samym serem bez miesa. A odpowiedniki vege o wiele drozsze sa i smak jak karton.

rakokuc

@kobiaszu zakładam, że mało kto odtwarza potem takie przepisy. Szczególnie kiedy mówimy o pieczeniu krowy w całości.


Czemu? Bo jak sam wspomniałeś, nawet te bardziej normalne przepisy wymagają przede wszystkim poświęcenia dużej ilości czasu. Co innego zobaczyć jak gość obrabia mięso wołowe przez trzy godziny, żeby potem to zeżreć w 30 sekund, a co innego samemu poświęcić na to pełno czasu.


Ludzie nie chcą marnować czasu na gotowanie, bo mogą go lepiej wykorzystać, np. oglądając Netflixa albo pisząc takie oto komentarze na hejto.

Mielonkazdzika

@rakokuc jak by ludzie niechcieli spedzac czasu na gotowaniu to by niebylo takich tagow jak #gotujzhejto czy moj #nietylkomielonka

Ja odpoczywam gotujac, i jest sporo takich osob jak ja.

rakokuc

@Mielonkazdzika no to ja odbiję piłeczkę i powiem, że gdyby ludzie chcieli spędzać czas na gotowaniu, to firmy oferujące diety pudełkowe nie powstawałyby jak grzyby po deszczu.


Obaj mamy argumenty niepoparte niczym poza osobistymi doświadczeniami czy obserwacjami, a dokładnych statystyk nikt nie zbiera.


Mimo to jestem prawie pewien, że przepisy typa z Guga Foods odtwarza mało ludzi, bo są często przesadnie skomplikowane i można podobną rzecz ogarnąć szybciej, prościej i pewnie podobnie smacznie.

Mielonkazdzika

@rakokuc niepozostaje mi nic innego jak przyznac ci racje.

HmmJakiWybracNick

@kobiaszu Nie znam kanału, ani jemu podobnych. Ale uwielbiam wołowinę/wieprzowinę. Akurat w tym tygodniu zrobiłem wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym i jest przepyszna.

97e6bb9e-b48b-45be-b3fa-465c4ca2a8e7
libertarianin

Uwielbiam kanał Guga foods. Jest kreatywny i można się nauczyć sporo o przyrządzaniu steków i gotowaniu mięsa.

dolitd

Nie znałem tego kanału, dzięki za polecenie.

Zaloguj się aby komentować