Obecnie prowadzi się badania nad antidotum i wygląda że są już w bardzo zaawansowanym stadium. Ale nawet jak będzie, to trzeba będzie ją przyjąć wcześnie, przed objawami, bo wówczas już organy mogą być nieodwracalnie uszkodzone. Ale nawet to będzie dużym zwycięstwem - ostatnio na grupie widziałem post w którym było że małe dziecko znalazło i ugryzło grzyba i prosili o potwierdzenie/zaprzeczenie będąc już w drodze do szpitala (nie wiem jaki był finał historii).
Dobra, to jak tego uniknąć? Na pewno dobrym podejściem jest nie zbieranie grzyba jak nie ma się 100% pewności. Lepiej wywalić jakiś jeden czy dwa owocniki, niż ryzykować życie. Szczególnie jeśli zbiera się gatunki podobne do tych trujących. Jakie są główne cechy Muchomora Zielonawego zatem? Jedną z głównych charakterystycznych cech muchomora sromotnikowego, pozwalających odróżnić go od innych, jadalnych gatunków grzybów jest bulwiasta podstawa trzonu i wyraźna pochwa. Dlatego też tak ważne w identyfikacji grzybów jest, by prezentować całego grzyba, a nie uciętego w połowie trzonu. Kolejną cechą jest postrzępiony, prążkowany pierścień. Kapelusz jest gładki w różnych odcieniach bieli i zieleni. Rośnie głównie z dębami, ale nie wyłącznie. Ciekawy jest ponoć przypadek, że po inwazji tego europejskiego grzyba na Amerykę przestawił się tam na symbiozę z sosnami.
W artykułu na wiki jest napisane że ma przyjemny smak. Wolę nie otwierać przypisu do tej wzmianki
#grzyby
Acha, jeszcze dodam. Bądźcie dawcami organów. Jest nieporównywalnie większa szansa że sami kiedyś będziecie potrzebować niż że ktoś się kiedyś akurat przy was pomyli. A niestety nasza transplantologia nie jest w najlepszym stanie, co zawdzięczamy także pewnemu politykowi co chciał zabłysnąć na konferencji prasowej.
@Ragnarokk dlatego nigdy nie zbieram żadnych gołąbek ani gąsek, a stary grzybol jestem.
Ja w ogóle grzybów nie zbieram i nie jadam, bo nie ma to kompletnie dla mnie sensu - smak słaby, wartości odżywczych praktycznie zero, ciężko to strawić i obciąża wątrobę, pochłania z gleby masę metali ciężkich.
@Kismeth
Smak to wiadomo, de gustibus, to że nie ma wartości odżywczych to mit (zobacz ostatni film co na tagu wrzuciłem), rzeczywiście ciężkostrawny.
@Ragnarokk Mnie od dziecka uczono, że nie zbiera się żadnych grzybów które mają jakikolwiek odcień zieleni. Dodatkowo jako "niedzielny" grzybiarz unikam wszelkich grzybów z blaszkami pod spodem. Wolę wrócić z pustymi koszykiem niż potem zastanawiać się czy jajecznica z grzybami nie będzie moim ostatnim posiłkiem.
@lipa13
Jasne. Ja sam grzybami zainteresowałem się z ciekawości niż żeby zbierać na jedzenie - czasem pójdę, ale to raczej przy okazji zbiorę tak kilkanaście niż bym specjalnie łaził by potem mieć grzybów na pół roku.
Inna rzecz, że od rodziny zawsze dostaję trochę suszonych i marynowanych, bo mam takich co lubią zbierać, a nienawidzą jesć
@Ragnarokk
gotować można do usranej śmierci,
Czy objawy zatrucia zawierają biegunkę?
A i owszem xD
@Ragnarokk Jestem stary grzybiarz i nawet ja zbieram tylko to co na 100% znam. Nie mieści mi się w głowie jak można pomylić jadalny, dobrze znany grzyb ze sromotnikiem.
@Ragnarokk Świetnie, że nie nawiązałeś do czubajek. Pomylić te grzyby z muchomorem to jakieś kuriozum, często powielane w mediach.
Zaloguj się aby komentować