Osoba ze zdjęcia jadła surowe mięso twierdząc, że nie trzeba go gotować.

Włośnica, trychinoza, trichinelloza (łac. trichinosis, trichinellosis) – ciężka choroba pasożytnicza, spowodowana zarażeniem człowieka lub zwierzęcia nicieniem z rodzaju Trichinella, w Polsce najczęściej spowodowana jest włośniem krętym (Trichinella spiralis). 


#ciekawostki
2caccfa2-0d97-4abf-ae33-bc48eeb1c1ab
plemnik_w_piwie

@walus002 kiedyś widziałem podobne fotki wielkiego miłośnika sushi

walus002

Zdjęcie rentgenowskie tagować nsfw?

bartek555

@walus002 to chyba nie jest rentgen ;)

wonsz

@John_polack jest przejebane

walus002

@John_polack swędzi i gilgocze

e5aar

@walus002 bo nie trzeba jak się ma pewne i dobre źródło. Patrz tatar czy wszelkiego rodzaju ryby. To trochę jakby nie myc warzyw a potem się dziwić skutków. Albo pocie wody ze źródła, są takie gdzie możesz i takie gdzie nigdy w życiu.

maximilianan

@e5aar ryby czy wołowina to coś innego. Ta osoba jadła surowa wieprzowinę

e5aar

@maximilianan a to przepraszam xd nawet takie pomysły by mi do głowy nie przyszly

Quake

@walus002 surowe mięso wieprzowe?

globalbus

@walus002 o ile pamiętam, to gotowanie mięsa przed włośnicą nie chroni w 100%. Pobiera się do badań fragment mięsa z okolicy karku.

Głównym rezerwuarem są dziki i problem mają kłusownicy, którzy nie oddają próbki do badań.

Pirazy

@globalbus to zle pamietasz. W XXI w 2 minuty zajeloby Ci znalezienie informacji na ten temat + drugie zrodlo dla upewnienia sie. Larwy wlosnia gina przy temperaturze 63 stopni. Wystarczy doprowadzic mieso do tej temperatury (mierzac w srodku miesa termometrem z sonda) i mozna jesc smialo

Callow

@globalbus ma rację. @Pirazy https://www.gdansk.wiw.gov.pl/wlosnie-wlosnica

Badanie mięsa jest jedynym skutecznym sposobem wykrycia larw włośni zapobiegającym zarażeniu się włośnicą

rakokuc

@Callow no ale jak? Na tej stronie, na samym jej końcu, są dwie tabelki. Wg. drugiej z nich, w temperaturze od 62,2 stopni w górę, larwy pasożyta giną natychmiast.

Pirazy

@rakokuc mam wrazenie ze @Callow nawet nie przeczytal co wrzucil. I tak wlasnie rodza sie niewlasciwe przeswiadczenia u zwyklych ludzi. Tak jak napisalem wczesniej - doprowadzenie miesa do 63 stopni w srodku jest 100% zabezpieczeniem przed zarazeniem sie wlosnica. I mam nadzieje @Callow ze nastepnym razem bedziesz czytal to co wrzucasz

Callow

@rakokuc @Pirazy ano to, że badanie mięsa jest jedynym skutecznym sposobem ochrony przed zakażeniem. Skoro to takie bezpiecznie to czy któryś z was zjadłby zakażone mięso? Gotowanie zakażonego mięsa to niedostateczna ochrona.

Pirazy

@Callow czy ty umiesz czytac to co sam wrzuciles? XDDD

Gladiu

@walus002 Co znaczy to białe? Nie rozumiem zdjęcia, ktoś ma dziury w ciele?

lexico

@Gladiu to cysty z larwami

Gladiu

@lexico aua

To jest pewnie już chłop martwy?

lexico

@Gladiu nie martwy, bardzo chory

Marchew

Według rocznych raportów „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce” wydawanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w latach 2016-2020 zarejestrowano łącznie 37 przypadków włośnicy, co wskazuje na średnią zachorowalność na poziomie 0,02 na 100 tys. osób.

Zaloguj się aby komentować