Odkryto skamieniałe resztki najstarszego pieczonego posiłku
hejto.plNaukowcy od lat zadają sobie pytanie o to, kiedy ludzkość nauczyła się kontrolować ogień i gotować, czyli dokonywać termicznej obróbki żywności w celu jej spożycia. Nowe odkrycia ekspertów z Izraela ujawniają, że pierwszy kucharz mógł żyć na Ziemi nawet 600 tys. lat wcześniej, niż dotąd sadzono.
Dokładna analiza szczątków ogromnej ryby z rodziny karpiowatych, znalezionej na stanowisku archeologicznym Geszer Benot Ya'aqov (GBY) w Izraelu, wskazuje, że została ona przyrządzona około 780 tys. lat temu. Odkrycia te rzucają nowe światło na sprawę termicznej obróbki żywności przez praprzodków człowieka i zostały opublikowane w „Nature Ecology and Evolution” (DOI: 10.1038/s41559-022-01910-z).
Szczątki ogromnej ryby mierzą ok. 2 m długości. Ich analizy podjęli się naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego, Uniwersytetu Bar-Ilan w Tel Awiwie, we współpracy z Oranim Academic College, Izraelską Instytucją Badań Oceanograficznych i Limnologicznych, Muzeum Historii Naturalnej w Londynie i Uniwersytetem Johannesa Gutenberga w Moguncji.
Pełny artykuł na dzienniknaukowy.pl
Dokładna analiza szczątków ogromnej ryby z rodziny karpiowatych, znalezionej na stanowisku archeologicznym Geszer Benot Ya'aqov (GBY) w Izraelu, wskazuje, że została ona przyrządzona około 780 tys. lat temu. Odkrycia te rzucają nowe światło na sprawę termicznej obróbki żywności przez praprzodków człowieka i zostały opublikowane w „Nature Ecology and Evolution” (DOI: 10.1038/s41559-022-01910-z).
Szczątki ogromnej ryby mierzą ok. 2 m długości. Ich analizy podjęli się naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego, Uniwersytetu Bar-Ilan w Tel Awiwie, we współpracy z Oranim Academic College, Izraelską Instytucją Badań Oceanograficznych i Limnologicznych, Muzeum Historii Naturalnej w Londynie i Uniwersytetem Johannesa Gutenberga w Moguncji.
Pełny artykuł na dzienniknaukowy.pl