Od jakiegoś czasu poszukuje ostrego sosu, który zazwyczaj można dostać zamawiajac coś w takim typowym chinolu (zdjęcie ponizej). Próbowałem sambal, lub sosy do ryżu z Tao Tao ale to zupełnie nie to. Tak samo rozne pasty z papryk, którym moze i blizej było już do tego co na zdjęciu, ale nadal smak octu był nie do zniesienia. Może ktoś zna jakiś odpowiednik takiego sosu, lub wie pod jakim hasłem go szukać? ważne żeby nie jebał octem i był faktycznie ostry.
#kuchnia #jedzenie #gotowanie
de6131cf-6aec-472c-ae1b-b56f1defb6ed
Slavica

@svantetic najlepiej to chyba będzie samemu zrobić, chilli, czosnek, imbir blendujesz na pastę, dodajesz wodę, gotujesz, jak będzie taka pasta jak na zdjęciu to do smaku cukier, ocet. Może być winny, albo nawet sok z limonki, jak nie lubisz octu. Jak poeksperymentujesz, to znajdziesz swój smak :)

Pompiputti

@svantetic a nie możesz zagadać w chinolu co to za sos?

Neq

@svantetic polecam Vifon. Jest na prawdę ostry, tao tao nie ma podjazdu.

91eb46da-193c-4518-bcb4-da3602b7559f
MauveVn

@Pompiputti Szanujący się Chińczyk, czy Turek nie używają kupnych sosów, a robią sami na miejscu.

Zaloguj się aby komentować