(wołam @WielkiNos i @GazelkaFarelka )
- 1 duży filet z piersi indyka (miał ponad 1kg)
- 2 mniejsze cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała dynia (z własnego ogródka, nie wiem ile ważyła)
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- przyprawy (do indyka dodałam kurczak złoty, potem do ciasta jeszcze troszkę soli, piperz, paprykę słodką)
- oliwa, lałam na oko, ale tego mogły być 2-3 łyżki
Fileta posiekać, przyprawić i odstawić. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić. Dynię obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Warzywa dołożyć do mięsa i wymieszać. Do masy dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę ciastową.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni góra-dół.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć łyżką masę i rozpłaszczyć placuszki.
Piec 40-45 minut.
Z tej ilości miałam 2 duże blachy kotletów.
Zamiast dyni można użyć np. marchewki, można też dodać starty ser żółty... Ogólnie "baza" uniwersalna pod różne dodatki
@moll #cerataboners
@BillyFuckboy trochę tak, ale przyznaj, że wzór ładny
@moll jesli mam byc szczery to tylko na cerate zwrocilem uwage
@BillyFuckboy no mówię o wzorze ceraty, ładny jest xD
@moll
"Moja stara to fanatyk cerat..."
XD
@BillyFuckboy obrusu nie położę sobie do gotowania xD
@moll obrus nie ma nawet takiego wzoru
@BillyFuckboy może jakiś w maliny by się znalazł
chociaż fakt, identycznego nie dostanę
Kotlet się trzyma w kupie? Bo na zdjęciu wygląda jakby to był gulasz jakiś
Można chyba też spróbować z mielonym zrobić. Ja podobne robiłem ale właśnie z mielonym mięchem i cukinią startą.
@Dalmierz_Ploza trzyma się w kupie. Ciasto dobrze skleja mięcho i resztę. Tutaj leżały na kotlety na sobie.
Jakbyś robił z mielonego to bez "ciastowej części". Czasami robię mielone z kukurydzą i cebulą z piekarnika, ale wtedy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką
@Dalmierz_Ploza z mielonym polecam posiekac kapuste biala i dodac ryzu gotowanego. Po usmazeniu zalac sosem pomidorowym. Moja teściowa na to mowi golabki (wielkopolska edyszyn)
@BillyFuckboy moja mama też takie robiła. Średnio mi smakują. Ja w ogóle nie jestem fanką gołąbków
@moll ja jestem fanem jedzenia
#ciezkiezycieciezkiegochlopa
@BillyFuckboy No.. że leniwe gołąbki bo się wszystko miesza i bez zawijania na patelnie. Też spoko są jak soczyste wyjdą.
@BillyFuckboy jak większość mężczyzn xD
dlatego w domu panuje pełna harmonia - ja lubię gotować, mąż lubi jeść
@moll taka sałatka z czerwonej kapusty to najlepsza sałatka na świecie
@anervis też tak uważam
Zaloguj się aby komentować