O jak zgniłem, pan minister rolnictwa stwierdził że browary dolewają spirytus do piwa, tak powiedział w jakimś radiu normalnie i chuj xD

#bekazpisu
Kanciak

@mrmydlo przecież dolewają, tak samo jak używają żółci bydlęcej zamiast chmielu

zomers

@Kanciak Dodawanie przez browary spirytusu do piwa jest absolutną nieprawdą. Rzekomo przede wszystkim specjalizują się w tym browary koncernowe. Mit ten wziął się stąd, iż wyczuwa się w ich piwach spirytusowy posmak. Najmocniejszym argumentem obalającym tę plotkę jest po prostu rachunek ekonomiczny. Żadnemu browarowi, nawet potężnym molochom, się to nie opłaca. Koszty wyprodukowania napojów wysokoprocentowych są dużo większe, powoduje to m.in. znacznie wyższa akcyza. Ponadto przepisy zabraniają dodawania spirytusu do piwa. Alkohol etylowy jak najbardziej obecny jest w piwie. Natomiast nie znalazł się on tam na pewno poprzez dodanie go w takiej czy innej formie. To, że piwo go zawiera związane jest z fermentacją alkoholową, która jest normalnym procesem, będącym jednym z etapów produkcji piwa. Posmaki spirytusowe w piwach koncernowych to wynik przyspieszonej (ze względów ekonomicznych) fermentacji i leżakowania. Ilość nie zawsze idzie w parze z jakością.

mrmydlo

@Kanciak Wujek Andrzej na imieninach ci tak powiedział?

Kanciak

@mrmydlo przedstawiciel handlowy z żywca. No ale żyjemy w państwie prawa i na pewno

wszystkie browary przestrzegają przepisów. Wypij sobie wieczorem 5 piw z Czech a za kilka dni polskich, po tym jak się będziesz czuł będziesz wiedział które piwa są z lepszych składników.

def

Nie chodzi o jakosc skladnikow, a o to, ze zazwyczaj czeskie maja mniejsza zawartosc alkoholu.

mrmydlo

@Kanciak Przedstawiciel nie ma nic wspólnego z produkcja piwa a ta januszowa legenda jest powielana od lat

Kanciak

@mrmydlo No nie będę cię na sile przekonywał. Oczywiście to nie tyczy wszystkich browarów ale jeśli chodzi o półkę typu karpackie itp to zdarzaja się takie praktyki. Ten przedstawiciel pracował kilkanaście lat w Żywcu i zna osoby, której pracują przy produkcji piwa wchodzących w grupę Żywiec. No ale wiem, dowód anegdotyczny, gowno warty. W telewizji prawdę mówią.


@def mogę wypic 10 czeskich piw i obudzić z mniejszym kacem niż po naszych 5, to nie tylko kwestia zawartości alkoholu.

Bigos

@Kanciak tak samo jak używają żółci bydlęcej zamiast chmielu

Pomijając fakt, że żółć byłaby widoczna na powierzchni piwa. Jaki sens ze względu ekonomicznego miałoby dodawanie jej zamiast chmielu?

Zaloguj się aby komentować