O chlebie, młynach i... - Gdańsk Strefa Prestiżu
Gdańsk Strefa PrestiżuWładysław Kopaliński w „Opowieściach o rzeczach powszednich” pisze, że ludzie wcześnie odkryli wartość odżywczą ziaren zbożowych. Początkowo zbierane ziarna zbóż dziko rosnących rozgryzano i połykano, później nauczono się rozgniatać je na mąkę, a właściwie grubą śrutę, między kamieniami, by po dodaniu wody uzyskać ciasto, wypiekane na gorących kamieniach. Działo się to już około 12.000 lat temu.
Natomiast Egipcjanie około roku 2.600 roku p.n.e dokonali wynalazku, nazywanego przez Kopalińskiego wiekopomnym. Chodziło o rozpulchnienie placków przez poddanie ciasta samorzutnej fermentacji, co uzyskiwano dodając doń zakwas lub drożdże z osadów winnych. Taki wyrób stawał się smaczniejszy i bardziej strawny. W Egipcie pojawiły się też pierwsze piece piekarnicze.
Przeczytaj więcej na: https://www.gdanskstrefa.com/o-chlebie-mlynach-i/
#polska #swiat #pomorze #gdansk #historia #jedzenie #chleb #mlyn #ciekawostki
Natomiast Egipcjanie około roku 2.600 roku p.n.e dokonali wynalazku, nazywanego przez Kopalińskiego wiekopomnym. Chodziło o rozpulchnienie placków przez poddanie ciasta samorzutnej fermentacji, co uzyskiwano dodając doń zakwas lub drożdże z osadów winnych. Taki wyrób stawał się smaczniejszy i bardziej strawny. W Egipcie pojawiły się też pierwsze piece piekarnicze.
Przeczytaj więcej na: https://www.gdanskstrefa.com/o-chlebie-mlynach-i/
#polska #swiat #pomorze #gdansk #historia #jedzenie #chleb #mlyn #ciekawostki