@Zielczan - z ku... chnią...
@Zielczan bolognese. Lubię.
@Zielczan widziałem wyżej, że pyrka, ładnie wyglądało. Dasz przepis?
@RogerThat ania gotuje przychodzi na pomoc: https://aniagotuje.pl/przepis/szybkie-i-doskonale-spaghetti. Z moich modyfikacji: bulion robię nie z kostki, tylko z takiej pasty esencjonanej, co ją kręcę na Lidlomixie, dodaję też szczyptę cynamonu, bo zostawia fajny posmak, choć ledwo wyczuwalny.
@Zielczan teoretycznie mógłbym rozpuścić kostkę w mniejszej ilości wody albo zredukować. Ale w sumie spróbuję z pasty któregoś razu.
Ania to jest, znam, uwielbiam. Wiadomo.
@RogerThat no najlepiej z pasty, bo sobie sam zakrecisz, bulion z kostki to w sumie duzo soli i tyle
@Zielczan jak sam zakręcę. Przecież to też się rozpuszcza w wodzie. Jak przecier pomidorowy. Czy się mylę?
@RogerThat ja mowie o tym, ze najpierw sobie robisz sam pastę do bulionu, a potem z niej korzystasz. Zamiast kostki winiary masz kostkę RogerThat
@Zielczan aaa, rozumiem. To tak, myślałem o tym, żeby sobie narobić takiego bulionu na później, ale jeszcze nie zebrałem się, żeby do tego podejść. Ale w sumie właśnie sobie przypomniałem, że mam całkiem pojemny szybkowar, więc wystarczyłoby wrzucić tam warzywa, przykryć to wodą, potem zredukować i poporcjować. Dzięki!
@RogerThat no i super, bo wlasnie w kostce to masz sol i stabilizator smaku, a paste sobie ukrecisz sam z czego chcesz i potem bulionik faktycznie jest aromatyczny. Nie wiem czy też robiłeś kiedyś spaghetti z sofritto, ale to jest gamechanger. Ogolem sprawdz sobie przepis i bedzie pyszne
@Zielczan nie znam słowa sofritto. Sprawdzę jutro. Dziękuję serdecznie! Naprawdę.
Zaloguj się aby komentować