Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Osnabrück,Osnabrücker Renette,
Pochodzenie:
Odmiana należy do grupy Renette i została po raz pierwszy opisana przez Johanna Ludwiga Christa w 1802 roku.Pochodzi najprawdopodbojniej z okolic Osnabrück(Szwajcaria(A.(1)
Podobnie jak większość rennet szarych, „Osnabrücker Renette” jest ceniona za ostry, słodko-kwaśny smak i długi okres przydatności do spożycia
Morfologia:
Średniej wielkości, kulisto-stożkowe, średnio 50 mm wysokości i
65 mm szerokości, dość równomiernie zbudowany, w przekroju poprzecznym głównie szczególnie wokół kielicha 5 kątowego.(2)
Skórka:
Sucha, matowo-błyszcza, jędrna, kolor skórki zielonkawożółty, w opakowaniu papierowym biało-żółty do żółtego, nasłoneczniona strona ceglastoczerwona, w nim także ciemniejsze krótkie pasy, często także bez koloru kryjącego;
zazwyczaj cały owoc z wyjątkiem obszaru kielicha pokryte drobną, ciemnoochrową rdzą; plamy skórne umiarkowanie liczne; zapach niewyczuwalny.(2)
Miąższ:
Żółtawy do zielonkawego, drobnokomórkowy i gęsty, umiarkowanie soczysty, słodko-kwaśny, renetowaty.kwaśny, renetowy zapach, zapach słaby.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.(5)
Owocówka jabłoniowa-wysoka podatność.(5)
Przechowywanie:
Przechowuje się do sześciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania około grudnia (7).Przechowanie do końca Marca(7).
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3).
Przeznaczenie:
Sok, cydr,odmiana na pieczenie jabłek,odmiana deserowa(6)
Korona
Bardzo wysoki energiczny wzrost jabłoni, tworzy ona kulistą koronę drzewa i posiada sporą krótkopedów(8).
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio wczesny po 4 latach (1)(7)
Zapylacze:
Należy do grupy zapylenia: C-czyli 3 (9)
Możliwe zapylacze którę kwiną podobnie: Pepina Lineusza,Gloser,Winter Banana,Kronselska,Papierówka,James Grieve.
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://de.wikipedia.org/wiki/Osnabr%C3%BCcker_Renette
(2)- https://www.arche-noah.at/files/osnabruecker_renette_web.pdf
(3)-Langethal: Deutsches Obstcabinet
(4)Eduard Lucas, G. C. Oberdieck: Pomologische Monatshefte
(5)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/osnabruecker-renette.html
(6)- https://shop.haidegg.at/produkt/osnabruecker-renette/
(7)- http://www.netzwerk-streuobst-filderstadt.de/9-mog/32-baum26
(8)- https://biobaumversand.de/Apfelbaum-Osnabruecker-Renette/007188630813806
(9)- https://pomiferous.com/applebyname/osnabrucker-reinette-id-4771
Nazwa odmianowa:
Reneta Osnabrück,Osnabrücker Renette,
Pochodzenie:
Odmiana należy do grupy Renette i została po raz pierwszy opisana przez Johanna Ludwiga Christa w 1802 roku.Pochodzi najprawdopodbojniej z okolic Osnabrück(Szwajcaria(A.(1)
Podobnie jak większość rennet szarych, „Osnabrücker Renette” jest ceniona za ostry, słodko-kwaśny smak i długi okres przydatności do spożycia
Morfologia:
Średniej wielkości, kulisto-stożkowe, średnio 50 mm wysokości i
65 mm szerokości, dość równomiernie zbudowany, w przekroju poprzecznym głównie szczególnie wokół kielicha 5 kątowego.(2)
Skórka:
Sucha, matowo-błyszcza, jędrna, kolor skórki zielonkawożółty, w opakowaniu papierowym biało-żółty do żółtego, nasłoneczniona strona ceglastoczerwona, w nim także ciemniejsze krótkie pasy, często także bez koloru kryjącego;
zazwyczaj cały owoc z wyjątkiem obszaru kielicha pokryte drobną, ciemnoochrową rdzą; plamy skórne umiarkowanie liczne; zapach niewyczuwalny.(2)
Miąższ:
Żółtawy do zielonkawego, drobnokomórkowy i gęsty, umiarkowanie soczysty, słodko-kwaśny, renetowaty.kwaśny, renetowy zapach, zapach słaby.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.(5)
Owocówka jabłoniowa-wysoka podatność.(5)
Przechowywanie:
Przechowuje się do sześciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania około grudnia (7).Przechowanie do końca Marca(7).
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3).
Przeznaczenie:
Sok, cydr,odmiana na pieczenie jabłek,odmiana deserowa(6)
Korona
Bardzo wysoki energiczny wzrost jabłoni, tworzy ona kulistą koronę drzewa i posiada sporą krótkopedów(8).
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio wczesny po 4 latach (1)(7)
Zapylacze:
Należy do grupy zapylenia: C-czyli 3 (9)
Możliwe zapylacze którę kwiną podobnie: Pepina Lineusza,Gloser,Winter Banana,Kronselska,Papierówka,James Grieve.
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://de.wikipedia.org/wiki/Osnabr%C3%BCcker_Renette
(2)- https://www.arche-noah.at/files/osnabruecker_renette_web.pdf
(3)-Langethal: Deutsches Obstcabinet
(4)Eduard Lucas, G. C. Oberdieck: Pomologische Monatshefte
(5)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/osnabruecker-renette.html
(6)- https://shop.haidegg.at/produkt/osnabruecker-renette/
(7)- http://www.netzwerk-streuobst-filderstadt.de/9-mog/32-baum26
(8)- https://biobaumversand.de/Apfelbaum-Osnabruecker-Renette/007188630813806
(9)- https://pomiferous.com/applebyname/osnabrucker-reinette-id-4771
Zaloguj się aby komentować