Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta szampańska,ChampagnerReinette.
Pochodzenie:
Jabłko pochodzące z Szampanii,
W Badenii jest znana i często uprawiana pod nazwą Herrnapfel, w Wirtembergii jako Loskrieger. Diel, rzeczywiście, opisał go w 1799 roku pod tą ostatnią nazwą, a w 1800 roku pod obecnie ogólnie przyjętą nazwą Champagner Reinet. (1)
Morfologia:
Champagne Renette” to średniej wielkości jabłko deserowe . Ma typowy płaski kształt, o szerokości około 65 mm i wysokości 47 mm.(6)
Kształt średniej wielkości, płasko kulisty, dół kielicha płytki, żebrowany, trzon różnej długości, dół trzonu promieniście ordzawiony, (7)
Skórka: Gładka, lekko oleista, kolor podstawowy zielono-żółty, przebarwienie tylko nieznacznie wyraźne, wrażliwy na ucisk, lekki zapach.(6)
Miąższ:
Miąższ biały, nieco gruby, soczysty, kwaskowaty o słabym aromacie, dużo witaminy C(6)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-bardzo wysoka podatność.(5)
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowywanie w warunkach chłodniczych: Przechowuje się do sześciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.(2) Najlepsze są po świetach Bożego Narodzenia.
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
\ bardzo duża do -35°C (do strefy klimatycznej 3)
Jabłka można sadzić nawet do 1000 m n.p.m. Są mniej wymagające od innych gatunków owoców pod względem temperatury czy warunków świetlnych, (4)
Przeznaczenie:
Jakość i zastosowanie: jako owoc na cydr i wino, a także jako placek jabłkowy i owoc domowy pierwszej rangi(1)
Korona: Tworzy piękną, okrągłą koronę, ale nie osiąga dużych rozmiarów.(1)
Owocowanie:
bardzo póżno wchodzi w okres plonowania, średnie plony regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie.
Zapylacze:
Grupa zapylająca 3 w 100% pyłek zgodny w zapylaniu z Cox's Orange Pippin.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)- http://poha.dk/Frugtsorter/IrskFerskenB/ChampagnerR.B.htm
(2)- https://pomiferous.com/applebyname/champagner-reinette-id-1249
(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930
(4)- https://www.prospecierara.ch/de/pflanzen/sortenfinder/detail.html?tx_psrsortenfinder%5BshowUid%5D=OB-11026
(5)- https://www.streuobst-in-bayern.de/detail/id=628e31524aa7e13f743a61fb
(6)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/champagner-renette.html
(7)- Herbert Petzold : Apfelsorten. 4., überarbeitete und erweiterte Auflage. Neumann, Radebeul 1990, ISBN 3-7402-0075-8 .
Nazwa odmianowa:
Reneta szampańska,ChampagnerReinette.
Pochodzenie:
Jabłko pochodzące z Szampanii,
W Badenii jest znana i często uprawiana pod nazwą Herrnapfel, w Wirtembergii jako Loskrieger. Diel, rzeczywiście, opisał go w 1799 roku pod tą ostatnią nazwą, a w 1800 roku pod obecnie ogólnie przyjętą nazwą Champagner Reinet. (1)
Morfologia:
Champagne Renette” to średniej wielkości jabłko deserowe . Ma typowy płaski kształt, o szerokości około 65 mm i wysokości 47 mm.(6)
Kształt średniej wielkości, płasko kulisty, dół kielicha płytki, żebrowany, trzon różnej długości, dół trzonu promieniście ordzawiony, (7)
Skórka: Gładka, lekko oleista, kolor podstawowy zielono-żółty, przebarwienie tylko nieznacznie wyraźne, wrażliwy na ucisk, lekki zapach.(6)
Miąższ:
Miąższ biały, nieco gruby, soczysty, kwaskowaty o słabym aromacie, dużo witaminy C(6)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-bardzo wysoka podatność.(5)
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowywanie w warunkach chłodniczych: Przechowuje się do sześciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.(2) Najlepsze są po świetach Bożego Narodzenia.
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
\ bardzo duża do -35°C (do strefy klimatycznej 3)
Jabłka można sadzić nawet do 1000 m n.p.m. Są mniej wymagające od innych gatunków owoców pod względem temperatury czy warunków świetlnych, (4)
Przeznaczenie:
Jakość i zastosowanie: jako owoc na cydr i wino, a także jako placek jabłkowy i owoc domowy pierwszej rangi(1)
Korona: Tworzy piękną, okrągłą koronę, ale nie osiąga dużych rozmiarów.(1)
Owocowanie:
bardzo póżno wchodzi w okres plonowania, średnie plony regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie.
Zapylacze:
Grupa zapylająca 3 w 100% pyłek zgodny w zapylaniu z Cox's Orange Pippin.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)- http://poha.dk/Frugtsorter/IrskFerskenB/ChampagnerR.B.htm
(2)- https://pomiferous.com/applebyname/champagner-reinette-id-1249
(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930
(4)- https://www.prospecierara.ch/de/pflanzen/sortenfinder/detail.html?tx_psrsortenfinder%5BshowUid%5D=OB-11026
(5)- https://www.streuobst-in-bayern.de/detail/id=628e31524aa7e13f743a61fb
(6)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/champagner-renette.html
(7)- Herbert Petzold : Apfelsorten. 4., überarbeitete und erweiterte Auflage. Neumann, Radebeul 1990, ISBN 3-7402-0075-8 .
Zaloguj się aby komentować