Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Malinówka z Holovous
Himbeerapfel von Holowaus
Pochodzenie: Odmiana ta została wyhodowana przez szkółkarza Levenera w Holovous w Czechach i podana do handlu około 1850 roku.(1)
Morfologia: średniej wielkości, wysoki kulisty, nierówny, wyraźnie żebrowany, gładki, błyszczący, jasnożółty, później czerwieniejący i paskowany po stronie nasłonecznionej, pachnący(2)(4)
średnia do dużej wielkości, kielich mały, zamknięty, dół kielicha płytki, szypułka krótka, dół szypułki wąski, często z wybrzuszeniem, nie skorupiasta, skórka gładka, lekko woskowata, kolor podłoża żółty, nadbarwienie karminowoczerwone z wąskimi prążkami, wyczuwalny zapach(5)
Miąższ Żółtawobiały, lekko zaczerwieniony wokół wiązek naczyniowych i pod skórką;
umiarkowanie soczysty, początkowo jędrny, później luźny, zrównoważony łagodnie słodko-kwaśny,(4)
Typ smakowy Idared, z mniej lub bardziej wyraźnym lekko pikanym aromatem malinowym.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni -mała podatność do porażania na liściach.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – podatna
Rak drzew owocowych-mała podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania którą można przechować przez 5 miesięcy a w chłodni do nawet 8 miesięcy .
Dojrzałość zbiorcza:jabłka są dojrzałe od początku października konsumpcja po 2 tygodniach po zbiorze.
Odporność na mróz: do 800 metra n.p.m jako odmiana górzysta z Czech.Bardzo dobra odporność
Przeznaczenie: Jesli chodzi o jakość do stanowiska to ta odmiana jest dobrą i tanią odmianą deserową która wyrośnie na każdym stanowisku w Polsce dając od małych do dużych plonów. Inne przeznaczenie które jest lepsze to odmiana do kuchni oraz susz.
Korona:. Rośnie silnie, tworzy bardzo piękne, okrągłe, wyniosłe korony.
Owocowanie:
Plonowanie jest regularne praktycznie brak przemienności , średnio wysokie ale wchodzi w owocowanie średnioprzędny
Zapylacze:
Jonathan, Berlepsch, Golden Parmäne(złota reneta)
Szkółka:
Himbeerapfel von Holoway
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)-https://www.arche-noah.at/files/himbeerapfel_von_holovous_beschreibung_und_foto.pdf
(2)-https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/701/malus-himbeerapfel-von-holowaus
(3)-https://www.kv-gartenbauvereine-bamberg.de/de/obstparadies/apfelsorten/himbeerapfel%20von%20holowaus.php
(4)(: Richard Zorn: Verzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.
p (S. 401)
5-http://www.obstgarten.biz/info-thek/himbeerapfel-von-holovousy.html
Nazwa odmianowa:
Malinówka z Holovous
Himbeerapfel von Holowaus
Pochodzenie: Odmiana ta została wyhodowana przez szkółkarza Levenera w Holovous w Czechach i podana do handlu około 1850 roku.(1)
Morfologia: średniej wielkości, wysoki kulisty, nierówny, wyraźnie żebrowany, gładki, błyszczący, jasnożółty, później czerwieniejący i paskowany po stronie nasłonecznionej, pachnący(2)(4)
średnia do dużej wielkości, kielich mały, zamknięty, dół kielicha płytki, szypułka krótka, dół szypułki wąski, często z wybrzuszeniem, nie skorupiasta, skórka gładka, lekko woskowata, kolor podłoża żółty, nadbarwienie karminowoczerwone z wąskimi prążkami, wyczuwalny zapach(5)
Miąższ Żółtawobiały, lekko zaczerwieniony wokół wiązek naczyniowych i pod skórką;
umiarkowanie soczysty, początkowo jędrny, później luźny, zrównoważony łagodnie słodko-kwaśny,(4)
Typ smakowy Idared, z mniej lub bardziej wyraźnym lekko pikanym aromatem malinowym.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni -mała podatność do porażania na liściach.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – podatna
Rak drzew owocowych-mała podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania którą można przechować przez 5 miesięcy a w chłodni do nawet 8 miesięcy .
Dojrzałość zbiorcza:jabłka są dojrzałe od początku października konsumpcja po 2 tygodniach po zbiorze.
Odporność na mróz: do 800 metra n.p.m jako odmiana górzysta z Czech.Bardzo dobra odporność
Przeznaczenie: Jesli chodzi o jakość do stanowiska to ta odmiana jest dobrą i tanią odmianą deserową która wyrośnie na każdym stanowisku w Polsce dając od małych do dużych plonów. Inne przeznaczenie które jest lepsze to odmiana do kuchni oraz susz.
Korona:. Rośnie silnie, tworzy bardzo piękne, okrągłe, wyniosłe korony.
Owocowanie:
Plonowanie jest regularne praktycznie brak przemienności , średnio wysokie ale wchodzi w owocowanie średnioprzędny
Zapylacze:
Jonathan, Berlepsch, Golden Parmäne(złota reneta)
Szkółka:
Himbeerapfel von Holoway
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)-https://www.arche-noah.at/files/himbeerapfel_von_holovous_beschreibung_und_foto.pdf
(2)-https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/701/malus-himbeerapfel-von-holowaus
(3)-https://www.kv-gartenbauvereine-bamberg.de/de/obstparadies/apfelsorten/himbeerapfel%20von%20holowaus.php
(4)(: Richard Zorn: Verzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.
p (S. 401)
5-http://www.obstgarten.biz/info-thek/himbeerapfel-von-holovousy.html
Jakie jest takie Twoje top 3 odmian pod robienie cydru? Może posiadasz takowe :d
@Giabeu nestety nie ale możesz kupić
@Giabeu podobno dobra na brandy
Zaloguj się aby komentować