Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
James Grieve
Pochodzenie:
Wyhodowana w Szkocji w 1893 roku przez ogrodnika Jamesa Grieve. (1)
Morfologia:
Owoce są średniej wielkości do dużych, podw bardzo korzystnych warunkach o wysokości 77 mm i szerokości 89 mm,
W niekorzystnych 61 mm wysokości, 72 mm szerokości, wyglądający na wysoko kuliste, czasami umiarkowanie płaskie, często lekko żebrowane, nieco zwężający kształt się ku kielichowi.(2)
Skórka: jest delikatna, na początku lekko oszroniona, gładka, później matowo błyszcząca,
elastyczny, mniej lub bardziej tłusty, gdy jest dojrzały do spożycia, wrażliwy na ucisk.(2)
Kolor podstawowy- jasnozielonkawo-żółty do jasnego jasnożółtego.Na słońcu jasno-czerwony.
Miąższ:
bladożółtobiałey początkowo przeważnie twardy, ale wkrótce kruchy, soczysty.
\dobrze aromatyzowany, z delikatną, winną kwasowością i wystarczająco słodki podobny do grafstynka prawdziwego.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-wysoka podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Może być przechowywane maksymalnie przez 2 miesiące ze względu na ogniecenia miązszu oraz skórki przez to szybko się psuje.(2).Przechowanie jest dość słabe (3)
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
: bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) Dobra roślina pochodzenia wyżynego wytrzyma do 700 metra nad poziomem morza.
Przeznaczenie: Jabłko głównie kuchenne,dobre sokowe i deserowe Ze względu na wysoką zawartość soku, James Grieve był przez długi czas sadzony komercyjnie do produkcji soków w Niemczech.(1)
Korona: wyprostowana i szeroko rosnąca przez to jest małym drzewem. Zwykle osiąga wysokość 3 - 4 m i staje się szeroki na oko 2 - 3 m.
spłaszczona kulista, półotwarta korona(3)
Owocowanie:
bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania, bardzo wysokie plony wręcz wymaga przerzedzania przez to owoce są małee i dobrego cięcia, regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie
Zapylacze:
James Grieve jest dobrym dawcą pyłku i jest samopłodny.(1)
Zapyla wszystkie jabłka z grupy 3-4.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)-https://www.obstbaumhofstaetter.com/alte-obstvarianten
(2)-https://www.arche-noah.at/files/james_grieve.pdf
(3)-https://www.plantura.garden/obst/apfelsorten/apfel-james-grieve
(4)-https://www.lebensraum-buchleite.de/obstsorten/sorte/james-grieve_1083
(5)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
Nazwa odmianowa:
James Grieve
Pochodzenie:
Wyhodowana w Szkocji w 1893 roku przez ogrodnika Jamesa Grieve. (1)
Morfologia:
Owoce są średniej wielkości do dużych, podw bardzo korzystnych warunkach o wysokości 77 mm i szerokości 89 mm,
W niekorzystnych 61 mm wysokości, 72 mm szerokości, wyglądający na wysoko kuliste, czasami umiarkowanie płaskie, często lekko żebrowane, nieco zwężający kształt się ku kielichowi.(2)
Skórka: jest delikatna, na początku lekko oszroniona, gładka, później matowo błyszcząca,
elastyczny, mniej lub bardziej tłusty, gdy jest dojrzały do spożycia, wrażliwy na ucisk.(2)
Kolor podstawowy- jasnozielonkawo-żółty do jasnego jasnożółtego.Na słońcu jasno-czerwony.
Miąższ:
bladożółtobiałey początkowo przeważnie twardy, ale wkrótce kruchy, soczysty.
\dobrze aromatyzowany, z delikatną, winną kwasowością i wystarczająco słodki podobny do grafstynka prawdziwego.(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność.
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-wysoka podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Może być przechowywane maksymalnie przez 2 miesiące ze względu na ogniecenia miązszu oraz skórki przez to szybko się psuje.(2).Przechowanie jest dość słabe (3)
Dojrzałość :
Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.
Odporność na mróz:
: bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) Dobra roślina pochodzenia wyżynego wytrzyma do 700 metra nad poziomem morza.
Przeznaczenie: Jabłko głównie kuchenne,dobre sokowe i deserowe Ze względu na wysoką zawartość soku, James Grieve był przez długi czas sadzony komercyjnie do produkcji soków w Niemczech.(1)
Korona: wyprostowana i szeroko rosnąca przez to jest małym drzewem. Zwykle osiąga wysokość 3 - 4 m i staje się szeroki na oko 2 - 3 m.
spłaszczona kulista, półotwarta korona(3)
Owocowanie:
bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania, bardzo wysokie plony wręcz wymaga przerzedzania przez to owoce są małee i dobrego cięcia, regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie
Zapylacze:
James Grieve jest dobrym dawcą pyłku i jest samopłodny.(1)
Zapyla wszystkie jabłka z grupy 3-4.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)-https://www.obstbaumhofstaetter.com/alte-obstvarianten
(2)-https://www.arche-noah.at/files/james_grieve.pdf
(3)-https://www.plantura.garden/obst/apfelsorten/apfel-james-grieve
(4)-https://www.lebensraum-buchleite.de/obstsorten/sorte/james-grieve_1083
(5)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
Tutaj dobrze nasłoneczniony
@Sobierajmateusz od siebie dodam że to jedno z lepszych jabłek jakie w lecie jadałem
Zaloguj się aby komentować