Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Jabłoń Cebulowa,zwiebel borsdorfer
Pochodzenie: Najprawdopodobniej Niemcy (XVII wiek)
**Morfologia:**Delikatna, gładka skórka jest lekko matowo błyszcząca, zmienia kolor od bladozielonkawego do jasnożółtego, po słonecznej stronie może pojawić się silny karmazynowy odcień. Nie więdnie, ale też prawie nie ma wyczuwalnego zapachu (1)
Owoc jest mały do ​​średniego, płaski i okrągły z głęboko zatopionym kielichem. Wnęka łodygi jest zardzewiała z promieniami, łodyga jest bardzo krótka. Obudowa ma matowe wykończenie. Owoce są wrażliwe na nacisk. Dojrzałe owoce są jasnożółte i płaskie lub płomiennoczerwone po nasłonecznionej stronie (2)
Miąższ: Jasny, żółtobiały miąższ jest raczej twardy, ale delikatny, w miarę dojrzewania staje się szklisty. Są różne wypowiedzi na temat soczystości, określa się ją jako dość lub tylko średnio soczystą. Jabłko ma winną nutę z lekką kwasowością, która według Flotowa na dobrej glebie i w ciepłych miejscach prawie nie występuje.(https://de.wikipedia.org/wiki/Gustav_von_Flotow) (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia podatność do małej
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa –niska podatność
Rak drzew owocowych-niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do maja spokojnie.
Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się około połowy listopada choć można zbierać od końca października , dojrzałość do spożycia od grudnia do nawet kwiecień.(2)
Odporność na mróz: duża,do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)
Przeznaczenie: mało deserowe bo na deser nadaje się dopiero w Marcu wedle Lucasa.Bardzo dobry do suszu oraz jako moszcz pierwsza klasa.
Korona: . Drzewo idzie w silne wyniosłe korony.
Owocowanie:
Drzewo wchodzi w okres owocowania późno , owocuje mało obficie z reguły bardzo przemiennie.
Zapylacze:
nie wiadomo
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)-https://apfel.kulturnation.de/adt-zwiebel-borsdorfer-und-ein-experiment-30-03-2018
(2)-https://de.wikipedia.org/wiki/Zwiebelborsdorfer
(3)-Kaiserlich privilegirter Reichs-Anzeiger: 1797, 2 strona 1721
(4)-https://www.zobodat.at/pdf/MON-B-PHAN_0380_0001-0544.pdf
(5)-http://www.obstsortendatenbank.de/osdb/eng/zwiebelborsdorfer_eng.pdf
(6)-zdjęcie Der Zwiebel Borsdorfer, aus Langethals „Deutschem Obstcabinet“; © BUND Lemgo
33b4dbf3-fc43-47d3-ba31-8f6e507a3c4a

Zaloguj się aby komentować