Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
COX POMONA
Pochodzenie:
Odmiana została wyhodowana około 1830 roku przez M. Richarda Coxa z nasion Ribston Pepping.(1)
Morfologia: wedle zródła czym starsze drzewo tym większe prawodpodobieństwo wystepowania średniej wielkości owocu do 5 cm, w innych przypadkach również duże, płaskie kuliste do
kulistymstożkowym kształcie , o wysokości 59 mm i szerokości w przekroju 72 mm, w poprzek
przekrój pięciokątny.(1)
Skórka: koloru białożółtego do jasno zielonkawo-żółtego, maksymalne pokrycie tego koloru do 50 - 100%.płaskie, nakrapiane paski, na słonecznej stronie bardzo piękna jaskrawa czerwień, plamy na przetchlinkach.(1)
Miąższ: żółtawo-biały do białego, drobnokomórkowy, soczysty, kruchy i miękki, łagodnie słodko-kwaśny, nieco pikantny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność (1)
Mączniak prawdziwy-średnia podatność(1)
Zaraza ogniowa –niska podatność
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Może być przechowywany przez około dwa miesiące lub dłużej w chłodnym naturalnym magazynie.(3)
Dojrzałość :
W zależności od lokalizacji, od połowy września praktycznie od razu na deser.Choć to bardzo pikatnre i dość kwaśne jabłko więc najlepsze do konsumcji są na końcu września/połowy pazdzernika.
Odporność na mróz:
odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej5) Roślina niecierpi wysokości więc maksymalnie do 200 m.n.m
Przeznaczenie: Jabłko głównie kuchenne,mniej deserowe.
Korona: Wzrost średni do silnego w młodości, słabnący przy pełnym plonowaniu(2)
Owocowanie:
bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania, wysokie plony, regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie.
Zapylacze:
nie wiadomo
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)-https://www.arche-noah.at/files/grossherzog_friedrich_von_baden.pdf
(2)-https://www.obstgarten.biz/info-thek/cox-pomona.html
(3)=https://www.saltspringapplecompany.com/coxs-pomona
(4)-Wilhelm Lauche - Wageningen UR Digital Library - Special CollectionWilhelm Lauche - Wageningen UR Digital Library - Special Collection
Nazwa odmianowa:
COX POMONA
Pochodzenie:
Odmiana została wyhodowana około 1830 roku przez M. Richarda Coxa z nasion Ribston Pepping.(1)
Morfologia: wedle zródła czym starsze drzewo tym większe prawodpodobieństwo wystepowania średniej wielkości owocu do 5 cm, w innych przypadkach również duże, płaskie kuliste do
kulistymstożkowym kształcie , o wysokości 59 mm i szerokości w przekroju 72 mm, w poprzek
przekrój pięciokątny.(1)
Skórka: koloru białożółtego do jasno zielonkawo-żółtego, maksymalne pokrycie tego koloru do 50 - 100%.płaskie, nakrapiane paski, na słonecznej stronie bardzo piękna jaskrawa czerwień, plamy na przetchlinkach.(1)
Miąższ: żółtawo-biały do białego, drobnokomórkowy, soczysty, kruchy i miękki, łagodnie słodko-kwaśny, nieco pikantny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność (1)
Mączniak prawdziwy-średnia podatność(1)
Zaraza ogniowa –niska podatność
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Może być przechowywany przez około dwa miesiące lub dłużej w chłodnym naturalnym magazynie.(3)
Dojrzałość :
W zależności od lokalizacji, od połowy września praktycznie od razu na deser.Choć to bardzo pikatnre i dość kwaśne jabłko więc najlepsze do konsumcji są na końcu września/połowy pazdzernika.
Odporność na mróz:
odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej5) Roślina niecierpi wysokości więc maksymalnie do 200 m.n.m
Przeznaczenie: Jabłko głównie kuchenne,mniej deserowe.
Korona: Wzrost średni do silnego w młodości, słabnący przy pełnym plonowaniu(2)
Owocowanie:
bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania, wysokie plony, regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie.
Zapylacze:
nie wiadomo
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery
Literatura:
(1)-https://www.arche-noah.at/files/grossherzog_friedrich_von_baden.pdf
(2)-https://www.obstgarten.biz/info-thek/cox-pomona.html
(3)=https://www.saltspringapplecompany.com/coxs-pomona
(4)-Wilhelm Lauche - Wageningen UR Digital Library - Special CollectionWilhelm Lauche - Wageningen UR Digital Library - Special Collection
Zaloguj się aby komentować