Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Bancroft,Bankroft
Pochodzenie:
Odmiana kanadyjska ,1850 rok poxhodzi z rejonu Ontario.
Krzyżówka odmiany Forest i Mclntosh
Morfologia: owoce tej odmiany są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone przy szypułce. Skórka jest sucha, gruba, zielonkawo-żółta z silnym, lecz rozmytym rumieńcem o głęboko czerwonym odcieniu. (1)
Miąższ: Miąższ jest zielonkawy, delikatny, drobnoziarnisty z pewną chrupkością. Soczysty, orzeźwiająco cierpki i łagodny w smaku. (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność do średniej głownie na kwiatach i liściach.
Mączniak prawdziwy-wysoka podatność.
Zaraza ogniowa –niska podatność do odpornej.
Rak drzew owocowych\średnia podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o średnim okresie przechowywania do 3 miesiecy chociaż w pilnowanej chłodni do 2% tlenu i 2% CO2 wytrzyma do 5 mięsiecy .(2)
Dojrzałość : Dojrzałość zbioru około pazdziernika,odmiana doś miękka więc od razu dobra do jedzenia.Dojrałość konsumkcyjna kilka dni po zbiorze.
Odporność na mróz: bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) .
Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowe gorsze przeznaczenie przetwórcze dobre na moszcz.
Korona: tworzy koronę barzo gestą w młodę gałezia dość kuliście spłaszczoną, nieco nieregularną(3).
Owocowanie:
odmiana dość wcześie wchodzi w okres owocowaie,sama wchodzi dość rzadko w przemieność więc owocowanie jest dobre i praktycznie co roczne.
Zapylacze:
2 grupa zapylania oraz sprawdzone :Cox Orange, Goldparmäne, Idared, James Grieve, McIntosh, Spartan, Vista Bella, Elstar, Gloster, Laxtons Superb.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-bancroft/
(2)-https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481
(3)-http://agrobras.pl/45.php
(4)-fotografia https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481
Nazwa odmianowa:
Bancroft,Bankroft
Pochodzenie:
Odmiana kanadyjska ,1850 rok poxhodzi z rejonu Ontario.
Krzyżówka odmiany Forest i Mclntosh
Morfologia: owoce tej odmiany są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone przy szypułce. Skórka jest sucha, gruba, zielonkawo-żółta z silnym, lecz rozmytym rumieńcem o głęboko czerwonym odcieniu. (1)
Miąższ: Miąższ jest zielonkawy, delikatny, drobnoziarnisty z pewną chrupkością. Soczysty, orzeźwiająco cierpki i łagodny w smaku. (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność do średniej głownie na kwiatach i liściach.
Mączniak prawdziwy-wysoka podatność.
Zaraza ogniowa –niska podatność do odpornej.
Rak drzew owocowych\średnia podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o średnim okresie przechowywania do 3 miesiecy chociaż w pilnowanej chłodni do 2% tlenu i 2% CO2 wytrzyma do 5 mięsiecy .(2)
Dojrzałość : Dojrzałość zbioru około pazdziernika,odmiana doś miękka więc od razu dobra do jedzenia.Dojrałość konsumkcyjna kilka dni po zbiorze.
Odporność na mróz: bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) .
Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowe gorsze przeznaczenie przetwórcze dobre na moszcz.
Korona: tworzy koronę barzo gestą w młodę gałezia dość kuliście spłaszczoną, nieco nieregularną(3).
Owocowanie:
odmiana dość wcześie wchodzi w okres owocowaie,sama wchodzi dość rzadko w przemieność więc owocowanie jest dobre i praktycznie co roczne.
Zapylacze:
2 grupa zapylania oraz sprawdzone :Cox Orange, Goldparmäne, Idared, James Grieve, McIntosh, Spartan, Vista Bella, Elstar, Gloster, Laxtons Superb.
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-bancroft/
(2)-https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481
(3)-http://agrobras.pl/45.php
(4)-fotografia https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481
Zaloguj się aby komentować