Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Apfel aus Mantua, Kalterer Mantuaner, Rosa del Caldaro, Rosa Mantovano
Kalterer Böhmer(1)
Pochodzenie: koniec XIX wieku znaleziona jako sadzonka w okolicach Kaltern/ Południowy Tyrol (Włochy)(1)
Morfologia: średniej wielkości, okrągły z płaskimi brzegami nad owocem, jasnożółty, intensywnie zaczerwieniony po stronie nasłonecznionej z licznymi, większymi kropkami na skórce (1)
Engelbrecht określił jej kształt jako płasko-okrągły średnio-brzuszny z nierównymi połówkami, barwę jako jasno zielonkawożółtą, później prawie woskowo-żółtą z nasłonecznionym jasnoczerwonym nalotem bez pasków, a smak jako szlachetnie różano-jabłkowy, łagodnie winny, niewiele mniej słodki[2].
Miąższ:słodki, przyjemnie pikantny, typowy smak różanego jabłka z niewielką kwasowością, ale dużą zawartością cukru(1)
smak jako szlachetnie różano-jabłkowy, łagodnie winny, niewiele mniej słodki[2].
Miąższ biały, gęsto komórkowy, bardzo soczysty, słodko-winny, o smaku jabłek różanych. Rdzeń jest pusto-osiowy, mały, z kilkoma pełnymi ciemnobrązowymi nasionami w wąskich, zamkniętych komorach (3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia podatność,na otwartych wietrznycg terenach bardzo mała.
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa – podatna
Rak drzew owocowych-podatny w młodym wieku szczególnie
Owocówka jabłoniowa-duża podatność
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania nawet do marca.
Dojrzałość zbiorcza:Najprawdopodobniej w w Polsce koniec października/dojrzałość konsumpcyjna połowa grudnia.
Odporność na mróz: Jako że pochodzi z gór włoskich,spokojnie można sadzić do 700 m n.p.m
dobra
Przeznaczenie: Bardzo dobre jabłko deserowe mniej cyfrowe oraz przetwórczą.
Korona:. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie początkowo tworzy wysokie kuliste, później szersze korony.
Owocowanie:
raczej nie przemienienie. Średnio obficie wymaga dość dobrego przyciniania.
Zapylacze:
nie wiadomo/
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)- https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/788/malus-kalterer-boehmer
(2)-Theodor Engelbrecht: Deutschlands Apfelsorten. Friedrich Vieweg und Sohn, Braunschweig 1889, S. 226
(3)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/kalterer-boehmer.html
(4)- https://www.deutsche-genbank-obst.de/passport/pdf?id_passport=1630
(5)-Pomologischer katalog der reichs-obst-austellung welche der K.K. Österr ...1888 rok.
(6)- https://pomosano.laimburg.it/de/Pdf/5167/Kalterer-B%C3%B6hmer
7-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
Nazwa odmianowa:
Apfel aus Mantua, Kalterer Mantuaner, Rosa del Caldaro, Rosa Mantovano
Kalterer Böhmer(1)
Pochodzenie: koniec XIX wieku znaleziona jako sadzonka w okolicach Kaltern/ Południowy Tyrol (Włochy)(1)
Morfologia: średniej wielkości, okrągły z płaskimi brzegami nad owocem, jasnożółty, intensywnie zaczerwieniony po stronie nasłonecznionej z licznymi, większymi kropkami na skórce (1)
Engelbrecht określił jej kształt jako płasko-okrągły średnio-brzuszny z nierównymi połówkami, barwę jako jasno zielonkawożółtą, później prawie woskowo-żółtą z nasłonecznionym jasnoczerwonym nalotem bez pasków, a smak jako szlachetnie różano-jabłkowy, łagodnie winny, niewiele mniej słodki[2].
Miąższ:słodki, przyjemnie pikantny, typowy smak różanego jabłka z niewielką kwasowością, ale dużą zawartością cukru(1)
smak jako szlachetnie różano-jabłkowy, łagodnie winny, niewiele mniej słodki[2].
Miąższ biały, gęsto komórkowy, bardzo soczysty, słodko-winny, o smaku jabłek różanych. Rdzeń jest pusto-osiowy, mały, z kilkoma pełnymi ciemnobrązowymi nasionami w wąskich, zamkniętych komorach (3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia podatność,na otwartych wietrznycg terenach bardzo mała.
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa – podatna
Rak drzew owocowych-podatny w młodym wieku szczególnie
Owocówka jabłoniowa-duża podatność
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania nawet do marca.
Dojrzałość zbiorcza:Najprawdopodobniej w w Polsce koniec października/dojrzałość konsumpcyjna połowa grudnia.
Odporność na mróz: Jako że pochodzi z gór włoskich,spokojnie można sadzić do 700 m n.p.m
dobra
Przeznaczenie: Bardzo dobre jabłko deserowe mniej cyfrowe oraz przetwórczą.
Korona:. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie początkowo tworzy wysokie kuliste, później szersze korony.
Owocowanie:
raczej nie przemienienie. Średnio obficie wymaga dość dobrego przyciniania.
Zapylacze:
nie wiadomo/
Szkółka:
https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych
Literatura:
(1)- https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/788/malus-kalterer-boehmer
(2)-Theodor Engelbrecht: Deutschlands Apfelsorten. Friedrich Vieweg und Sohn, Braunschweig 1889, S. 226
(3)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/kalterer-boehmer.html
(4)- https://www.deutsche-genbank-obst.de/passport/pdf?id_passport=1630
(5)-Pomologischer katalog der reichs-obst-austellung welche der K.K. Österr ...1888 rok.
(6)- https://pomosano.laimburg.it/de/Pdf/5167/Kalterer-B%C3%B6hmer
7-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
Zaloguj się aby komentować