Kilo filetu z indyka. Wykąpany, nacięty w kilku miejscach, żeby złapał soczystość.
Marynata: przyprawa do kuraka, papryka słodka, majeranek, koperek, czosnek granulowany, sól, pieprz, łyżeczka sosu Worcestershire, łyżka sosu sojowego, dwie łyżki oleju i dwie wody, 4 sprasowane ząbki czosnku.
Mięcho wytarmochame ze wszystkich stron i zostawione na pół dnia w lodówce.
Obłożone drobno posiekaną scebulkom i kolorowymi paprykami pociętymi w paski. Polane trzema łyżkami oleju i dwiema szklankami wody, a następnie wlożone do nagrzanego do 180°C piekarnika i zostawione samopas na godzinę.
Podawane z ryżem jaśminowym.
Smacznego
#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
@parabole indyk na wampiry xD
@moll Jak łyżkę czy dwie wody do żeberek chciałem dodać to krzyczałaś na mnie po co? A tu dwie szklanki do filetu xD
@Pomidor__ bo żeberka tłuste, za to indyk suchy i nie ma z czego...
@moll To do mniejszego naczynia albo w worek ¯\(ツ)/¯
@Pomidor__ w zależności od zadanej temperatury mogło się skurczyć tak o 1/3 w piecu
@moll E 180 st C 1h to aż tak nie skurczy jak wolne pieczenie.
@Pomidor__ właśnie odwrotnie. W wolnym pieczeniu ta się nie kurczy jak w 180...
@moll A by nie było, że krytykuję @parabole tylko mnie zdziwiło.
@moll Jak nie jak tak tylko w sumie to nie do końca mam porównanie bo piekarnik - wolnowar to nie to samo.
@Pomidor__ ja mam. Bo w piekarniku robię i normalnie i wolno. I jak jest mięso w kawałku to więcej gubi na normalnym niż na wolno, nawet jak podlejesz
@moll W sumie jak się zrobi żeberka paski to tak samo wyjdą
@Pomidor__ @moll woda i olej dla soczystości i żeby się pyszny sos na dnie zrobił
@parabole wiem, też tak robię. Inaczej jest suchy. Chociaż mistrzynią jest moja teściowa - w środku suchy, z zewnątrz topi się w tłuszczu xD
@parabole Wykorzystałaś ten cały sos?
@Pomidor__ wykorzystałEś jak coś
Zaloguj się aby komentować