Na grzyby zimą? Jeszcze jak!
Pewnie nie wszyscy zdają sobie sprawę, że zima również jest dobrą porą roku do zbierania grzybów. W tym okresie występuje kilka gatunków jadalnych i smacznych grzybów.
Za oknem piękna, słoneczna zima. Idealny czas zatem, aby wybrać się do lasu. Jeżeli nazbieraliśmy zbyt mało:
Gdzie go szukać?
Na pniach drzew liściastych, tj. grab, buk, wierzba, topola, robinia akacjowa, brzoza, czy orzech włoski. Zazwyczaj rośnie w postaci skupionych grup. Składają się one z wielu większych i mniejszych okazów, często kępkowato pozrastanych, przypominających ławice ostryg, skąd pochodzi nazwa tego gatunku.
Z czym można pomylić?
Przede wszystkim z łycznikiem późnym, który jeszcze do niedawna był uważany za grzyb jadalny. Jednak najnowsze badania wykazały, iż zawiera substancje rakotwórcze. Drugie zdjęcie pokazuje charakterystyczne różnice w blaszkach - u boczniaka schodzą one na trzon gładko, a u łycznika są przyrośnięte do trzonu i tworzy się charakterystyczna granica.
Podobny jest też boczniak łyżkowaty, który jest rzadki i występuje na czerwonej liście grzybów i roślin ze statusem V - narażony na wymarcie. Grzyb ten jednak owocniki wytwarza od czerwca do października.
Tutaj mała charakterystyka (za portalem nagrzyby.pl):
________________________
Kapelusz- średnicy od 5 do 15 cm, (spotyka się starsze owocniki znacznie większe) kształtem przypomina ostrygę lub wydłużony język; kolor od białego do ciemnoszarego, najczęściej siny, gładki, matowy.
Blaszki- u młodych owocników białe, później ciemnieją (brązowieją) zbiegają na trzon, wysyp zarodników biały lub brązowawy.
Trzon- białawy, głęboko osadzony w kapeluszu zwykle krótki, a nawet ledwo zaznaczony.
Miąższ- masywny, biały, o łagodnym smaku i delikatnym zapachu grzybowym.
________________________
Właściwości prozdrowotne
Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne.
Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja 100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych.Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, osobom chorym na cukrzycę spada poziom cukru, u osób z miażdżycą poprawia się stan naczyń krwionośnych.
Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.
Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Walory smakowe
Boczniaki mają średni smak i aromat, ale nadrabiają za to konsystencją! Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że po pocięciu w paski idealnie nadają się do zrobienia "flaczków" . Można je smażyć, dusić czy gotować. Nadają się też do suszenia oraz marynowania. Świetne będą jako "kotlety", lub dodatek do burgerów, jako szarpane (a'la wołowina). Przepisów jest całe multum.
Ciekawostka
Boczniaki możemy hodować również w domu - kupując balot. Najlepiej hodować w chłodnym miejscu z dostępem do światła, tj. ganek, altanka. Od marca do października możemy hodować boczniaki w ogródku na świeżym powietrzu.
I cóż, moi drodzy, pozostało mi życzyć udanego grzybobrania!
Seria z zimowymi grzybami jadalnymi dobiega końca, pozostał jeszcze jeden grzybek do omówienia, a później czekamy do marca (o ile będzie ładna pogoda).
#ciekawostki #grzyby #ciekawostkigrzybowe #jedzzhejto #zdrowie #natura #las
Pewnie nie wszyscy zdają sobie sprawę, że zima również jest dobrą porą roku do zbierania grzybów. W tym okresie występuje kilka gatunków jadalnych i smacznych grzybów.
Za oknem piękna, słoneczna zima. Idealny czas zatem, aby wybrać się do lasu. Jeżeli nazbieraliśmy zbyt mało:
-
Płomiennic zimowych (grzybków Enoki), albo
-
Uszaków bzowych (chińskich grzybów Mun), to mamy jeszcze szansę spotkać chyba najpopularniejszego reprezentanta zimowych grzybów jadalnych:
-
Boczniak ostrygowaty (łac. Pleurotus ostreatus) -> tutaj link do atlasu
Gdzie go szukać?
Na pniach drzew liściastych, tj. grab, buk, wierzba, topola, robinia akacjowa, brzoza, czy orzech włoski. Zazwyczaj rośnie w postaci skupionych grup. Składają się one z wielu większych i mniejszych okazów, często kępkowato pozrastanych, przypominających ławice ostryg, skąd pochodzi nazwa tego gatunku.
Z czym można pomylić?
Przede wszystkim z łycznikiem późnym, który jeszcze do niedawna był uważany za grzyb jadalny. Jednak najnowsze badania wykazały, iż zawiera substancje rakotwórcze. Drugie zdjęcie pokazuje charakterystyczne różnice w blaszkach - u boczniaka schodzą one na trzon gładko, a u łycznika są przyrośnięte do trzonu i tworzy się charakterystyczna granica.
Podobny jest też boczniak łyżkowaty, który jest rzadki i występuje na czerwonej liście grzybów i roślin ze statusem V - narażony na wymarcie. Grzyb ten jednak owocniki wytwarza od czerwca do października.
Tutaj mała charakterystyka (za portalem nagrzyby.pl):
________________________
Kapelusz- średnicy od 5 do 15 cm, (spotyka się starsze owocniki znacznie większe) kształtem przypomina ostrygę lub wydłużony język; kolor od białego do ciemnoszarego, najczęściej siny, gładki, matowy.
Blaszki- u młodych owocników białe, później ciemnieją (brązowieją) zbiegają na trzon, wysyp zarodników biały lub brązowawy.
Trzon- białawy, głęboko osadzony w kapeluszu zwykle krótki, a nawet ledwo zaznaczony.
Miąższ- masywny, biały, o łagodnym smaku i delikatnym zapachu grzybowym.
________________________
Właściwości prozdrowotne
Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne.
Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja 100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych.Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, osobom chorym na cukrzycę spada poziom cukru, u osób z miażdżycą poprawia się stan naczyń krwionośnych.
Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.
Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Walory smakowe
Boczniaki mają średni smak i aromat, ale nadrabiają za to konsystencją! Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że po pocięciu w paski idealnie nadają się do zrobienia "flaczków"
Ciekawostka
Boczniaki możemy hodować również w domu - kupując balot. Najlepiej hodować w chłodnym miejscu z dostępem do światła, tj. ganek, altanka. Od marca do października możemy hodować boczniaki w ogródku na świeżym powietrzu.
I cóż, moi drodzy, pozostało mi życzyć udanego grzybobrania!
Seria z zimowymi grzybami jadalnymi dobiega końca, pozostał jeszcze jeden grzybek do omówienia, a później czekamy do marca (o ile będzie ładna pogoda).
#ciekawostki #grzyby #ciekawostkigrzybowe #jedzzhejto #zdrowie #natura #las
@Slavica zimą to tylko #thelastofus
Zaloguj się aby komentować