Spicy miso ramen z mielona wieprzowiną. Wykonanie własnoręczne.
#gotujzhejto #japonia #jedzenie #gotowanie
@ColonelWalterKurtz wygląda naprawdę super
@monke Dzięki
Babka u mnie ma takie coś pod zlewem we wiaderku.
Nie wiedziałem że umie gotować Ramen.
@ColonelWalterKurtz - jestem tym starym i mam kilka pytań:
-
Jakie kluchy (a może własnoręcznie robione)?
-
Gdzie przepis?
-
Jajo ile gotowane, w jakiej temperaturze i w czym moczone?
-
Jakie tare?
-
Jaki olej smakowy (czy w ogole)?
-
Wołowina jak przygotowana?
@koszotorobur
kluchy - sam nie robiłem, nie podejmuje się, za dużo roboty
Przepis: https://www.justonecookbook.com/homemade-chashu-miso-ramen/ robiłem wg tego z wyjątkiem: dawałem mieszankę bulionów 0,5l bulionu drobiowego wg. przepis z ww. strony + 500 ml dashi z saszetki. Do gotowania buliony dałem jeszcze 5 szt. shitake, które później skroiłem do zupy.
Jajo: gotuję w jajowarzarze na poziom medium, później marynuję wg. przepisu: https://www.justonecookbook.com/ramen-egg/ Jajka wychodzą baaaardzo dobre
Tare - to jak w powyższym przepisie, olej dałem SB RAYU OIL - japoński, popularny olej chilli w buteleczce, na sam koniec do wykończenia zupy.
Mięso to mielona wieprzowina - przepis wyjaśni jak przygotowane
@ColonelWalterKurtz - i to mnie się podoba
Zaloguj się aby komentować