Mój pierwszy wpis z kategorii #gotujzhejto - soczewica zielona z orientalną, pikantną przyprawą Pav Bhaji.
Składniki
#dieta #soczewica #jedzenie #gotowanie
Składniki
-
1/2 kg zielonej soczewicy
-
przyprawa widoczna na zdjęciu
-
pietruszka
-
spora marchewka
-
dziś była pomidorowa passata 1 litr
-
sól, czarny pieprz świeżo mielony
-
olej roślinny i oliwa z oliwek do smaku
-
cebula
-
cebulę kroimy na grube kawałki i szklimy na oleju roślinnym (ilość wedle uznania)
-
dorzucamy do tego soczewicę, połowę pokrojonych marchewek i pietruszki oraz wlewamy połowę passaty co jakiś czas dolewając świeżej wody
-
gdy soczewica zacznie robić się miękka dorzucamy resztę włoszczyzny, dolewamy pozostałą część passaty, dosypujemy soli, pieprzu oraz przyprawy. dolewamy również świeżej wody, ale w większej ilości
-
gdy soczewica napęcznieje dolewamy trochę oleju oraz oliwy z oliwek, sprawdzamy smak i przyprawiamy ponownie w razie konieczności
#dieta #soczewica #jedzenie #gotowanie
@Miedzyzdroje2005 Witam tego całkiem śnieżnego dnia! Mam nadzieję, że będzie on lepszy niż poprzedni! (✿❦ ͜ʖ ❦)
@Miedzyzdroje2005 Wygląda średnio ale pewnie smakuje bardzo dobrze
Wygląda obrzydliwie ale za to smakuje ochydnie
@Badmanek @plogi1 smakuje tak, jak się ją doprawi. A wygląda? Można zblendować i smarować nią również chleb. A warto jeść soczewice, ponieważ ona jest łatwo przyswajalna, sycąca oraz zawiera naturalnie jeden ze składników występujący w energetykach
@Miedzyzdroje2005 jaki ma profil aminokwasowy?
@plogi1 nie wiem, trzeba poszukać
Zaloguj się aby komentować