@suseu dalej gotuj kilogram makaronu w litrze wody i się dziw, że się skleja
Już się odpalałem, że ktoś mojego ulubionego Francuza obraża
@suseu za mało żułty
@suseu Dodaj kilka kropli oliwy do wody i będzie ok
@bori i co to niby ma dać?
Ja dodaję odrobiny oleju po prostu, też działa
@Bielecki @bori tylko, że oliwa i olej nie miesza się z wodą, praktycznie jest na powierzchni, nawet jakby się dało 3/4 litra wody i 1/4 oleju, to nadal makaron idzie na dno i jest "nienaolejowany". Tak samo oliwa. Trzeba po prostu często mieszać i gotować makaron, ale nie na pełnej mocy że woda będzie chciała wykipieć, wystarczy że sobie "bubulka i popyrka".
Urban legend
@Felonious_Gru Na hasło HRABONSZCZ przy kasie jest 10% rabatu na olej kujawski
@Atexor @bori Wystarczy, że będziecie ten makaron gotowali w garnku, a nie w rondelku żeby miał miejsce bulgać to się będzie sam mieszał
@Atexor gotuje pod przykryciem na małym ogniu, bulgotanie wystarcza by ciągle mieszać tłuszcz z wodą
@kama2 ano, dlatego też często podają na opakowaniach tak sporą ilość wody jak 1 litr na 100g makaronu, podczas gdy w 3 litrach zrobię 500g.
@Bielecki to dalej nic nie daje, tłuszcz będzie się mieszał, ale na powierzchni. Wysoka temperatura sprawia, że on od razu pływa po powierzchni. Zobacz sobie gęstość dla oleju słonecznikowego oraz wody. W obydwóch maleje ze wzrostem temperatury (woda wyjątek w temp 4°C ma największą), ale nadal woda będzie osiadać na dno. Wyobraź sobie, że mieszasz piasek z wodą i gotujesz wodę. Piasek pójdzie na dno, miejscami ciut się będzie odrywał ale nadal będzie na jednym poziomie. Tu jest analogiczna, lecz odwrotna sytuacja i tylko w okolicach powierzchni będzie się jak już mieszać, 2, 3 cm i głębiej nic to nie da.
@Bielecki
@Atexor gotuje pod przykryciem na małym ogniu, bulgotanie wystarcza by ciągle mieszać tłuszcz z wodą
A spróbuj bez oleju, za to w 5 litrach wody
Kochani, wystarczy dodać kroplę oleju do gotującej się wody i powinno być git
Zaloguj się aby komentować