#memy #heheszki#suseuspamuje
27a78295-7cdd-4f91-a3e2-93dabe712a50
Felonious_Gru

@suseu dalej gotuj kilogram makaronu w litrze wody i się dziw, że się skleja

Gracz_Komputerowy

Już się odpalałem, że ktoś mojego ulubionego Francuza obraża

Soviel

@suseu za mało żułty

bori

@suseu Dodaj kilka kropli oliwy do wody i będzie ok

Felonious_Gru

@bori i co to niby ma dać?

Bielecki

Ja dodaję odrobiny oleju po prostu, też działa

Atexor

@Bielecki @bori tylko, że oliwa i olej nie miesza się z wodą, praktycznie jest na powierzchni, nawet jakby się dało 3/4 litra wody i 1/4 oleju, to nadal makaron idzie na dno i jest "nienaolejowany". Tak samo oliwa. Trzeba po prostu często mieszać i gotować makaron, ale nie na pełnej mocy że woda będzie chciała wykipieć, wystarczy że sobie "bubulka i popyrka".

bori

@Felonious_Gru Na hasło HRABONSZCZ przy kasie jest 10% rabatu na olej kujawski

kama2

@Atexor @bori Wystarczy, że będziecie ten makaron gotowali w garnku, a nie w rondelku żeby miał miejsce bulgać to się będzie sam mieszał

Bielecki

@Atexor gotuje pod przykryciem na małym ogniu, bulgotanie wystarcza by ciągle mieszać tłuszcz z wodą

Atexor

@kama2 ano, dlatego też często podają na opakowaniach tak sporą ilość wody jak 1 litr na 100g makaronu, podczas gdy w 3 litrach zrobię 500g.


@Bielecki to dalej nic nie daje, tłuszcz będzie się mieszał, ale na powierzchni. Wysoka temperatura sprawia, że on od razu pływa po powierzchni. Zobacz sobie gęstość dla oleju słonecznikowego oraz wody. W obydwóch maleje ze wzrostem temperatury (woda wyjątek w temp 4°C ma największą), ale nadal woda będzie osiadać na dno. Wyobraź sobie, że mieszasz piasek z wodą i gotujesz wodę. Piasek pójdzie na dno, miejscami ciut się będzie odrywał ale nadal będzie na jednym poziomie. Tu jest analogiczna, lecz odwrotna sytuacja i tylko w okolicach powierzchni będzie się jak już mieszać, 2, 3 cm i głębiej nic to nie da.

587978b8-157f-4585-995b-569b18afbfdb
7fc3a70c-7a35-4d27-a14b-604ba61d185c
Felonious_Gru

@Bielecki

@Atexor gotuje pod przykryciem na małym ogniu, bulgotanie wystarcza by ciągle mieszać tłuszcz z wodą

A spróbuj bez oleju, za to w 5 litrach wody

kasix003

Kochani, wystarczy dodać kroplę oleju do gotującej się wody i powinno być git

Zaloguj się aby komentować