Mam szynkowar, 1kg karkówki i sól peklową. Czy ktoś mógłby prowadzić co dalej?
#szynkowar #jedzenie #jedzzhejto #gotowanie
656a7d89-4253-4920-a5b8-7e3c6eef4679
Lubiepatrzec

@madhouze https://www.youtube.com/watch?v=J3CdFCwYoSc


nie trzeba używać soli peklowej, zmień przyprawy pod siebie. Na tym kanale jest masa dobrych przepisów i polecam z nich korzystać.

Pirazy

@Lubiepatrzec a ja uwazam ze w wyrobie wedlin zawsze nalezy uzywac peklosoli bo jest to jedyny sposob na unikniecie rozwoju jadu kielbasianego. W przeciwnym razie op bedzie musial swoja karkowke wyjebac do smietnika po 3 dniach. Zjesz 1 kg karkowki w 3 dni?


Boze, widzisz i nie grzmisz.


Ludzkosc opracowala znakomite sposoby zabezpieczania sie przed zatruciami a tu na sile beda kombinowac zeby uniknac ich uzywania i pchac sie w szpitalne lozka bo tak to sie moze skonczyc

Lubiepatrzec

@Pirazy


  1. Nie podniecaj się tak

  2. Zwykła sól też zabezpiecza a w połączeniu z lodówką daję bardzo dobrą ochronę.


Tysiące lat nikt nie lądował azotanów do jedzenia i było dobrze.

Pirazy

@Lubiepatrzec poczytaj troche na ten temat to raz. Dwa, tysiace lat temu nie dalo sie przechowywac jedzenia tak dlugo jak dzisiaj co to za przyklad w ogole? Kojarzysz cos takiego jak rozwoj? Czy dalej latasz z gola dupa po lesie jak "tysiace lat temu"?


Bede sie podniecal, bo sam hobbystycznie robie wedliny od wielu lat, nabylem na ten temat sporo wiedzy, pokonczylem platne kursy i posiadam certyfikaty i jak widze, ze ktos w internecie wypisuje rzeczy typu "zwykla sol tez zabezpiecza w polaczeniu z lodowka" to sie we mnie gotuje. Sam rob sobie jak chcesz tylko nie czestuj tym nikogo po trzech dniach ani nie proponuj w internecie innym laikom takich sposobow, nie potrafiac odroznic solenia od peklowania

madhouze

@moll @Stateczny_Pomidor tak wygląda mój kawałek mięsa. Nawet nie jestem pewny, czy to karkówka. W Anglii mają inne cięcia mięsa. W każdym razie, mam taki uformowany kawałek w sumie w sam raz do szyNkowaru, tylko czy zostawić tak, jak jest, czy usunąć skórę, czy całkowicie zmienić koncepcję?

92dd4e18-fa85-4d93-9ed2-391958c3c1b0
0247aeb9-05ed-40a9-a5ff-420049234007
moll

@madhouze jeśli do szynkowaru to ja bym skórę wywaliła. I dalej to w kawałku, jeśli dobrze wejdzie i będzie sprężyna dociskać

madhouze

@moll dobra skóra na razie została, jest ponacinana na całej długości, więc zalewa powinna wejść. Ile mniej więcej powinienem to peklować?

moll

@madhouze a jak masz na opakowaniu podane? Koło tygodnia, nawet z 8 dni, myślę że spokojnie niech w tym poleży

Zaloguj się aby komentować