Lena Wicherkiewicz: Kuchnia warszawska jest żywym zjawiskiem, nieustannie podlegającym przemianom [WYWIAD]

Lena Wicherkiewicz: Kuchnia warszawska jest żywym zjawiskiem, nieustannie podlegającym przemianom [WYWIAD]

Culture
Spojrzenie na Warszawę przez pryzmat kulinariów pozwala zobaczyć i połączyć ze sobą dwa aspekty miasta: przestrzeń prywatną i przestrzeń publiczną. Dlatego opowiadamy zarówno o gotowaniu w domu, jak i o miejskiej gastronomii – mówi Lena Wicherkiewicz, jedna z kuratorek wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska", którą do 17 kwietnia 2025 roku można oglądać w Muzeum Warszawy.

Karolina Rychter: Jak zrodził się pomysł na wystawę "Na miejscu i na wynos"? Dlaczego dobrze opowiada się o mieście od kuchni?

Lena Wicherkiewicz: O wystawie poświęconej jedzeniu myśleliśmy w muzeum już od dawna. Mniej więcej półtora roku temu pomysł, by ją wreszcie zorganizować, powrócił. Do współpracy zaprosiłam Zuzannę Różańską-Tutę, która jest archeolożką i specjalizuje się w badaniach nad średniowieczem. Chodziło nam bowiem o to, żeby wystawa miała szeroki zakres chronologiczny i, opowiadając o dziejach Warszawy od mniej oczywistej strony, wspierała także naszą stałą ekspozycję. Wiemy, że wiele osób odwiedzających nasze muzeum ma potrzebę dowiedzenia się czegoś więcej o życiu codziennym mieszkańców stolicy. Staramy się więc na różne sposoby im je przybliżać – "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" jest tego kolejnym przykładem. [...]

#kuchnia #kuchniapolska #historia #wywiad #wydarzenie #warszawa #wystawa

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować