Akurat kisiłem wtedy karkówę w plastrach ( ̄︿ ̄ °)
No cóż, drugi (´・‸・ ` )
AAAle są ulubione zimnioczki dla Paszki ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽
tym samym zdjęcie robione kartoflem, jak przystało na kucharza od siedmiu boleści
#gotujzhejto
@VonTrupka jak coś to dla mnie chociaż postaw majonez winiary (kto ma wiedzieć ten wie)
@maximilianan chcesz wywołać food fight? (¬‿¬)
@VonTrupka aj tam, dobrze wyszło
@moll zostałem niedawno fanem zapiekanych gruli
nawet nie trzeba obgotowywać
zauważam, że mijencho w marynacie octowej dość mocno kruszeje podczas pieczenia
@VonTrupka ale wrzucasz je na górę czy na spód?
zdecydowanie, dlatego te marynaty są fajne
@moll generalnie mięcha staram się nie kłaść na dnie żaroodpornego bo przy opiekaniu lubi się przypalać a nie przepadam za obracaniem co 10-15min.
w tym wydaniu Cebulion z marchewą na dnie, sztuki mięcha na to a po pół godzinie na górę podgotowane lekko grule z dosypką słodkiej papryki. Nie sypię innych przypraw z obawy przed przypaleniem ich, choć następnym razem dorzucę trochę oregano. Jest na tyle wilgoci w żaroodpornym że nie powinna się zielenina przypalić.
W zasadzie to plastrach też opiekam od niedawna. Dotychczas zwykłem zasadzać całą sztukę wieprza do piekła (´・ᴗ・ ` )
@VonTrupka ja zwykle pyry na dno, ale zaprzestałam, no za tłusto
czyli rozwój!
@moll spróbuj podgotować - tyle żeby woda zawrzała - i po pół godzinie na górę, tak żeby mięcho się już dusiło w sokach, a jak u siebie wspomniałaś pod koniec z otwartą pokrywą aby się zapiekały
trochę inna konsystencja, bo to nie stricte pieczone w kierunku fryt, ale przekonasz się sama
moczone w sosie to waga ciężka, a kto lubi ziemnioczka to za dużo nie wciśnie. Lepiej polać sosiwem na talerzu
w sumie jak się banda żarłoków zjedzie to im można zaserwować żeby łapsk do mięcha nie pchali (☞ ゚ ∀ ゚)☞
ps. bo nie wiedziałem czy pytasz o kotlety czy grule
Karkówka to metafizyczna porcja mięsiwa. Z niej można uzyskać niemal wszystko, o czym marzy podniebienie. Uwielbiam ją z nutą cynamonu i śliwek. Właśnie dziś sobie takową zapodałem.
@4Sfor mmm...na słodko (っ˘ڡ˘ς)
troszkę mieszane mam uczucia względem karku na słodko
jest tłusty i sos też wyjdzie słodki, chyba że jeszcze przeflancować sos własny na koniec
na słodko lubię chudsze mięcho zrobić, szynkę lub w ostateczności schab gdy nie chce mi się tłuc z niego kotleta ani bitek.
@VonTrupka Słodkości tam tyle co nic. Ledwo muśnięcie, cała reszta to petarda smaku, takiego, że... oż w mordę, bo i sos sojowy i ocet robi robotę. Także tak. Następnie co sobie zrobię to karko w nucie pomarańczowej z akcentem wiśni - o, to będzie ciekawe połączanie.
@4Sfor ooo wisienka spox do tustego
pomiędzy pomarańcze to ja lubię kaczkę upchnąć ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@VonTrupka O dziwo karkówka też pomarańczkę lubi - sam się zdziwiłem że takie połączenie może zatrybić. A jednak
Zaloguj się aby komentować