Kurde @moll mnie uprzedziła o dzień z krojoną szyną.
Akurat kisiłem wtedy karkówę w plastrach ( ̄︿ ̄ °)

No cóż, drugi (´・‸・ ` )

AAAle są ulubione zimnioczki dla Paszki ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

tym samym zdjęcie robione kartoflem, jak przystało na kucharza od siedmiu boleści

#gotujzhejto
c235781f-6093-497f-b0a2-9fa41fc7229d
maximilianan

@VonTrupka jak coś to dla mnie chociaż postaw majonez winiary (kto ma wiedzieć ten wie)

VonTrupka

@maximilianan chcesz wywołać food fight? (¬‿¬)

17f6695d-8fe2-4af5-bb5b-9404d11b394d
moll

@VonTrupka aj tam, dobrze wyszło

VonTrupka

@moll zostałem niedawno fanem zapiekanych gruli

nawet nie trzeba obgotowywać


zauważam, że mijencho w marynacie octowej dość mocno kruszeje podczas pieczenia

moll

@VonTrupka ale wrzucasz je na górę czy na spód?


zdecydowanie, dlatego te marynaty są fajne

VonTrupka

@moll generalnie mięcha staram się nie kłaść na dnie żaroodpornego bo przy opiekaniu lubi się przypalać a nie przepadam za obracaniem co 10-15min.

w tym wydaniu Cebulion z marchewą na dnie, sztuki mięcha na to a po pół godzinie na górę podgotowane lekko grule z dosypką słodkiej papryki. Nie sypię innych przypraw z obawy przed przypaleniem ich, choć następnym razem dorzucę trochę oregano. Jest na tyle wilgoci w żaroodpornym że nie powinna się zielenina przypalić.


W zasadzie to plastrach też opiekam od niedawna. Dotychczas zwykłem zasadzać całą sztukę wieprza do piekła (´・ᴗ・ ` )

moll

@VonTrupka ja zwykle pyry na dno, ale zaprzestałam, no za tłusto


czyli rozwój!

VonTrupka

@moll spróbuj podgotować - tyle żeby woda zawrzała - i po pół godzinie na górę, tak żeby mięcho się już dusiło w sokach, a jak u siebie wspomniałaś pod koniec z otwartą pokrywą aby się zapiekały

trochę inna konsystencja, bo to nie stricte pieczone w kierunku fryt, ale przekonasz się sama


moczone w sosie to waga ciężka, a kto lubi ziemnioczka to za dużo nie wciśnie. Lepiej polać sosiwem na talerzu

w sumie jak się banda żarłoków zjedzie to im można zaserwować żeby łapsk do mięcha nie pchali (☞ ゚ ∀ ゚)☞


ps. bo nie wiedziałem czy pytasz o kotlety czy grule

4Sfor

Karkówka to metafizyczna porcja mięsiwa. Z niej można uzyskać niemal wszystko, o czym marzy podniebienie. Uwielbiam ją z nutą cynamonu i śliwek. Właśnie dziś sobie takową zapodałem.

VonTrupka

@4Sfor mmm...na słodko (っ˘ڡ˘ς)

troszkę mieszane mam uczucia względem karku na słodko

jest tłusty i sos też wyjdzie słodki, chyba że jeszcze przeflancować sos własny na koniec

na słodko lubię chudsze mięcho zrobić, szynkę lub w ostateczności schab gdy nie chce mi się tłuc z niego kotleta ani bitek.

4Sfor

@VonTrupka Słodkości tam tyle co nic. Ledwo muśnięcie, cała reszta to petarda smaku, takiego, że... oż w mordę, bo i sos sojowy i ocet robi robotę. Także tak. Następnie co sobie zrobię to karko w nucie pomarańczowej z akcentem wiśni - o, to będzie ciekawe połączanie.

VonTrupka

@4Sfor ooo wisienka spox do tustego

pomiędzy pomarańcze to ja lubię kaczkę upchnąć ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

4Sfor

@VonTrupka O dziwo karkówka też pomarańczkę lubi - sam się zdziwiłem że takie połączenie może zatrybić. A jednak Do tego sos wiśniowy albo żurawinowy - istna petarda.

Zaloguj się aby komentować