Szybko poszło, jakieś ~4h zaoszczędzone względem piekarnika. Póki co sprzęt oceniam na plus, ale na pewno muszę lepiej pokombinować z przyprawami.
#jedzenie #gotujzhejto
@Stashqo szybkowar to super sprawa. Ułatwia (przyspiesza) gotowanie wielu potraw.
I pamiętaj! Zawsze odczekaj aż zejdzie cała para.
ZAWSZE!
Poza tym bomba :)
@Astro Jeśli tylko przyspieszy mi gotowanie fasolki po bretońsku to nie będę żałował wydanych pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Stashqo Z czasem kupisz elektryczny szybkowar.
@Stashqo - multi maszyna kombo szybkowar, wolnowar i airfryer to jeden z najlepszych zakupów do kuchni - polecam!
BTW już się na ten temat na hejto uzewnętrzniałem: https://www.hejto.pl/wpis/taki-pulled-pork-wyszedl-troche-by-jeszcze-sobie-posiedzial-w-piekarniku-ale-trz?commentId=e05c048f-dfe6-49a9-90df-23143e1ad560
@koszotorobur Co to za maszyna, taka multi ?
@jenot przykładowo Instant Pot, tylko trzeba wiedzieć, że występuje w 50 wersjach i nie każda ma funkcję air fryera.
@jenot - na przykład taka: http://ninjakitchen.pl/produkt/ninja-op500eu-multicooker-9w1/
@koszotorobur I mówisz, że ma funkcję air fry ? xD
Bo zaciekawiło mnie to, może Ziomeczku, coś takiego ogarnę
@Stashqo w sumie mam a nigdy nie używałęm... może zrobię kiedyś
@Stashqo dej przepis
@monke Przepis sobie wymyśliłem, więc uczciwie ostrzegam, może być chujowy xD
Łopatkę (na zdjęciu 1kg) kroisz na parę sporych kawałków, nacierasz obficie przyprawami (skład poniżej) i obsmażasz z każdej strony. Najlepiej obsmażać z użyciem niewielkiej ilości oleju, w szybkowarze, ale można też na patelni, tylko warto potem zalać to wodą lub bulionem żeby zebrać smaki i dolać to do wywaru.
Mieszanka przypraw:
-
2 łyżki cukru brązowego
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1 łyżka czosnku granulowanego
-
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej/cayenne
-
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
-
1,5 łyżeczki kuminu
-
1 łyżka mielonej gorczycy (jeśli nie masz to możesz też dać łyżkę musztardy np. dijon lub rosyjskiej do wywaru)
Kiedy mięso masz już w garnku to zalewasz dowolnym bulionem (ja dałem litr wołowego), dorzucasz 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku i kilka papryczek chipotle. Zamykasz szybkowar i gotujesz przez 60-90min.
Po ugotowaniu odławiasz świnkę, dajesz jej trochę ostygnąć, ociec i szarpiesz. Potem mieszasz z sosem, najlepiej BBQ, ale pasuje też teriyaki albo słodki sos chilli.
Tak przyrządzone mięso pasuje np. do burgerów, burrito, tacosów czy spring rollsów.
Po dzisiejszym eksperymencie pomyślałem, że do wywaru dałbym też połówkę cebuli żeby oddała trochę smaku tylko trzeba by ją potem wyłowić (czosnek też, chipotle opcjonalnie).
@Stashqo następnym razem zrób z tego przepisu:
https://www.seriouseats.com/easy-oven-pulled-pork-recipe
Polecam koniecznie wybrać się do dobrego mięsnego i kupić karkówkę zamiast łopatki.
Ja daję u siebie jeszcze więcej przypraw niż w przepisie, ale na start sugeruję zrobić tak jak tam rozpisane.
@Stashqo a co dałeś jeszcze oprócz wieprzowiny? Dobrze widzę krążki cebulowe i jalapeno? Buła też solidnie wyglada
@TuzZaRogiem poza tymi co zauważyłeś to wpadła tylko sałata i kiszony, jutro za to zamiast krążków wlecą smażone na maśle pieczarki z odrobiną tymianku, to akurat super dodatek. Miał być też smażony camembert, ale akurat nie mieli w sklepie ¯\_(ツ)_/¯
Z sosów to na spodnie brioszki zwykłe majo (nie pytaj jakiej marki, w tej wojnie utrzymuję neutralność :P) a na górne chipotle mayo/ sos bbq/ sos chilli.
Buła niestety kupna, ale nie było czasu dzisiaj z rana piec swoich brioszek.
@Stashqo Ja to jestem fanem szybkowaru, a juz wogole instant pota. Uzywam prawie codziennie od ponad 2 lat. Wszystko wychodzi lepiej w tym garnku.
Szybkowar i aifryjer przereklamowane urządzenia. Szybkowar wcale nie przyspiesza gotowania, struktura mięsa wychodzi gorzsza niż z wolnowaru. Fasolka smaczniejsza jak się namoczy bo taka na szybko ma inną gorsza piaskową strukturę. A airfrajery to już w ogóle dla ludzi z piekarnikami wrozamet po babci. Nowoczesny piekarnik nagrzewa się w 2 do max 5 minut w zależności od modelu i jest ze 2 razy mocniejszy. A ajfrajer też trzeba nagrzać bo on nie piecze od 1 sekundy.
Zaloguj się aby komentować