#gotowanie #kuchniawloska #jedzenie #gotujzhejto
@LondoMollari - mam ryżu Arborio tak z 3KG - starczy na tydzień czy dwa
@koszotorobur No ja mam jakieś 2kg, i muszę zacząć coś z nim robić. Dlatego zacząłem szukać przepisów na wyczyszczenie suszonych rzeczy sprzed 2 lat.
@LondoMollari - risotto u mnie często gości, a to raz z dynią piżmową, a to ze szparagami, a to z grzybami...
Jedno z moich ulubionych dań.
@koszotorobur Amator, z 4 kg mam. xD
Świeże podgrzybki i bulion z suszonych.
@chwastyodkuchni - bo ja gotuję też inne rzeczy
@koszotorobur Ja też, ale jak jest promo to szkoda nie skorzystać. Ryż ma długą datę plus pakowany próżniowo.
@chwastyodkuchni Ale jeśli trzymasz w piwnicy, nawet pakowany próżniowo, to trzeba się zaopatrzyć w kota.
@LondoMollari Niestety nie mam klasycznej piwnicy, mam suterene ale czarny Belzebub jest
Przepis na bazie tego: https://italicious.blog/2011/12/07/mushroom-and-fig-risotto/ ,) . uproszczony i przerobiony na nasze jednostki i składniki.
Porcja dla ~3 osób:
-
300g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli) - odróżnić je od zwykłego ryżu można bardziej okrągłym kształtem (picrel)
-
50g suchych fig, lub 100-150g świeżych
-
1 cebula drobno pokrojona
-
70g suszonych borowików
-
0.75 - 1 litra bulionu (mięsny lub roślinny)
-
200 - 250 ml wina białego wytrawnego
-
4 łyżki stołowe masła
-
pietruszka albo jakieś inne zielone na wierzch
-
sól do smaku, choć jeśli bulion jest słony, będzie niepotrzebna
Instrukcja:
-
Przed rozpoczęciem gotowania namoczyć wszystko co suszone, wody z grzybów nie wylewać. Najlepiej dać im jakieś 6h na nabranie wody
-
Po namoczeniu, figi i grzyby pokroić tak na kawałki do 1cm
-
Płyn z moczenia grzybów dolać do bulionu (najlepiej przefiltrowując przez sitko z gazą, bo w grzybach czasem jest piach)
-
Cebulę drobno pokroić (~3mm kostkę)
-
Na dużej patelni dać mocny ogień, i roztopić około 2 łyżki masła
-
Na maśle usmażyć cebulę, aż do zeszklenia; nie dodawać soli ani cukru
-
Kiedy cebula się zeszkli roztopić jeszcze dwie łyżki masłą, i wsypać cały ryż
-
Przez około 3 minuty smażyć ryż, intensywnie mieszając
-
Dolać do patelni całe wino, i nadal intensywnie mieszać
-
Kiedy ryż na patelni zrobi się suchy, dodać szklankę mieszaniny bulionowo-grzybowej i mieszać
-
Czynność z punktu 10 powtórzyć, tak długo jak nie zużyliśmy całego buliony ( if( bulion.volume > 0 ){ GOTO 10; } )
-
Po wlaniu ostatniej porcji bulionu, ale przed jej odparowaniem, dodać pokrojone grzyby i figi i mieszać opcjonalnie dosolić, jesli jest mało słone
-
Wybrać z patelni, podać, posypać zielonym
Picrel - różne rodzaje ryżu.
Kurna, jakos cale zycie mi zadne risotto nie wchodzi. A na sama mysl o orzo to mi sie cofa
@bartek555 - marynarze tak mają
@bartek555 Orzo jeszcze jest ok, natomiast ja mam tak z capellini. Niezależnie od sosu, paskudnie się komponuje.
@bartek555 nowitam, mam identycznie. Kilka razy próbowałem dać risotto szansę, ale no nie, nie przełknę.
@LondoMollari Wygląda jak ta kawa niby droga co srają zwierzątka a bogacze to piją
@Alawar No zdjęcie mogłem zrobić lepsze. I te talerze paskudne w sumie są. Natomiast połączenie grzyby + figi polecam.
@LondoMollari Włosi odpowiadają za 50% produkcji europejskiego ryżu
@madhouze Wiem, i za każdym razem, kiedy jestem we Włoszech, kupuję od nich tyle, ile jestem w stanie fizycznie zabrać (makaronów i serów też).
Muszę się w końcu wybrać autem z lodówką do nich, tak aby sobie nakupić rzeczy bardziej psujących się.
Trochę sucho tam, chyba żałowałeś bulionu i masełka. Cały myk risotto to kremowa konsystencja a tu raczej sypko
@Madas Bulionu nie żałowałem, masła faktycznie mogłoby być więcej, ale podstawowy problem raczej był w tym, że za późno wyjąłem.
Zaloguj się aby komentować