Kuchnia włoska to nie tylko pizza i ciężkie sosy w stylu bolognese czy carbonary. Owocowo-grzybowe risotta też się do niej zaliczają, i takie coś dzisiaj wjechało.

#gotowanie #kuchniawloska #jedzenie #gotujzhejto
f46c3993-0806-412d-ab7a-31afb9ffa23a
koszotorobur

@LondoMollari - mam ryżu Arborio tak z 3KG - starczy na tydzień czy dwa

LondoMollari

@koszotorobur No ja mam jakieś 2kg, i muszę zacząć coś z nim robić. Dlatego zacząłem szukać przepisów na wyczyszczenie suszonych rzeczy sprzed 2 lat.

koszotorobur

@LondoMollari - risotto u mnie często gości, a to raz z dynią piżmową, a to ze szparagami, a to z grzybami...

Jedno z moich ulubionych dań.

chwastyodkuchni

@koszotorobur Amator, z 4 kg mam. xD


Świeże podgrzybki i bulion z suszonych.

1428cd90-7eda-453c-92a3-a600a0865e5e
koszotorobur

@chwastyodkuchni - bo ja gotuję też inne rzeczy

chwastyodkuchni

@koszotorobur Ja też, ale jak jest promo to szkoda nie skorzystać. Ryż ma długą datę plus pakowany próżniowo.

LondoMollari

@chwastyodkuchni Ale jeśli trzymasz w piwnicy, nawet pakowany próżniowo, to trzeba się zaopatrzyć w kota.

chwastyodkuchni

@LondoMollari Niestety nie mam klasycznej piwnicy, mam suterene ale czarny Belzebub jest

LondoMollari

Przepis na bazie tego: https://italicious.blog/2011/12/07/mushroom-and-fig-risotto/ ,) . uproszczony i przerobiony na nasze jednostki i składniki.


Porcja dla ~3 osób:


  • 300g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli) - odróżnić je od zwykłego ryżu można bardziej okrągłym kształtem (picrel)

  • 50g suchych fig, lub 100-150g świeżych

  • 1 cebula drobno pokrojona

  • 70g suszonych borowików

  • 0.75 - 1 litra bulionu (mięsny lub roślinny)

  • 200 - 250 ml wina białego wytrawnego

  • 4 łyżki stołowe masła

  • pietruszka albo jakieś inne zielone na wierzch

  • sól do smaku, choć jeśli bulion jest słony, będzie niepotrzebna


Instrukcja:


  1. Przed rozpoczęciem gotowania namoczyć wszystko co suszone, wody z grzybów nie wylewać. Najlepiej dać im jakieś 6h na nabranie wody

  2. Po namoczeniu, figi i grzyby pokroić tak na kawałki do 1cm

  3. Płyn z moczenia grzybów dolać do bulionu (najlepiej przefiltrowując przez sitko z gazą, bo w grzybach czasem jest piach)

  4. Cebulę drobno pokroić (~3mm kostkę)

  5. Na dużej patelni dać mocny ogień, i roztopić około 2 łyżki masła

  6. Na maśle usmażyć cebulę, aż do zeszklenia; nie dodawać soli ani cukru

  7. Kiedy cebula się zeszkli roztopić jeszcze dwie łyżki masłą, i wsypać cały ryż

  8. Przez około 3 minuty smażyć ryż, intensywnie mieszając

  9. Dolać do patelni całe wino, i nadal intensywnie mieszać

  10. Kiedy ryż na patelni zrobi się suchy, dodać szklankę mieszaniny bulionowo-grzybowej i mieszać

  11. Czynność z punktu 10 powtórzyć, tak długo jak nie zużyliśmy całego buliony ( if( bulion.volume > 0 ){ GOTO 10; } ) 

  12. Po wlaniu ostatniej porcji bulionu, ale przed jej odparowaniem, dodać pokrojone grzyby i figi i mieszać opcjonalnie dosolić, jesli jest mało słone

  13. Wybrać z patelni, podać, posypać zielonym


Picrel - różne rodzaje ryżu.

27b34b72-e798-4f56-90b3-71f75770ba03
bartek555

Kurna, jakos cale zycie mi zadne risotto nie wchodzi. A na sama mysl o orzo to mi sie cofa

koszotorobur

@bartek555 - marynarze tak mają

LondoMollari

@bartek555 Orzo jeszcze jest ok, natomiast ja mam tak z capellini. Niezależnie od sosu, paskudnie się komponuje.

dziki

@bartek555 nowitam, mam identycznie. Kilka razy próbowałem dać risotto szansę, ale no nie, nie przełknę.

Alawar

@LondoMollari Wygląda jak ta kawa niby droga co srają zwierzątka a bogacze to piją

LondoMollari

@Alawar No zdjęcie mogłem zrobić lepsze. I te talerze paskudne w sumie są. Natomiast połączenie grzyby + figi polecam.

madhouze

@LondoMollari Włosi odpowiadają za 50% produkcji europejskiego ryżu

LondoMollari

@madhouze Wiem, i za każdym razem, kiedy jestem we Włoszech, kupuję od nich tyle, ile jestem w stanie fizycznie zabrać (makaronów i serów też).


Muszę się w końcu wybrać autem z lodówką do nich, tak aby sobie nakupić rzeczy bardziej psujących się.

Madas

Trochę sucho tam, chyba żałowałeś bulionu i masełka. Cały myk risotto to kremowa konsystencja a tu raczej sypko

LondoMollari

@Madas Bulionu nie żałowałem, masła faktycznie mogłoby być więcej, ale podstawowy problem raczej był w tym, że za późno wyjąłem.

Zaloguj się aby komentować