Kuchnia polskich królów i królowych. Tak 500 lat temu żywiono najważniejszych mieszkańców Wawelu

Kuchnia polskich królów i królowych. Tak 500 lat temu żywiono najważniejszych mieszkańców Wawelu

WielkaHistoria
Zgodnie z tradycją sięgającą czasów Władysława Jagiełły na polskim dworze król i królowa zawsze pożywiali się osobno. Mieli nie tylko odrębne spiżarnie i piwnice, ale też kuchnie – z innymi pomieszczeniami i kadrą. W każdej z nich potrawy dostosowywano odpowiednio do gustów czy to najjaśniejszego pana, czy to jej wysokości.

Skala kulinarnych przedsięwzięć była na Wawelu ogromna, podobnie koszty. Z szacunków zebranych przez profesor Urszulę Borkowską wynika, że w dobie renesansu, u schyłku życia Zygmunta Starego, około jednej czwartej budżetu dworu przeznaczano na kuchnie. [...]

#polska #historia #wislakrakow #wawel #kuchnia

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować