Kiełbasy mi się kurde zachciało...

Jutro a w sumie prawie dziś będzie wędzone od rana. Mięsa miałem około 9 kilogramów. Zobaczymy ile wyjdzie kiełbasy netto.

No i jest laczek dla skali xD

#gotujzhejto #jedzenie #wedzenie #gownowpis
09aa8e52-e914-4160-8d1f-6509995e3d22
8e206763-875f-4624-924e-d729c3feb838
507570e2-228f-4717-a7bb-6d9da9f04555
superhero

@starebabyjebacpradem troszkę większy wyrób ze świniaka 130Kg , boczek wędzony, polędwica wędzona/parzona/ szynki i baleron, salceson włoski i czarny

na kiełbasę

10kg wołowego, może być pręga, sitko 32 grube 2 x kręcić, 1 raz na drobne

tłuszcz wieprzowy - mocno schłodzone, maszynka 32,

wieprzowe mieszanka klas 1 2 i 3 około 30kg

dodatki alchemiczne tajemne do kiełbasy np. pieprz, cukier, czosnek woda i azotryt w proporcjach od producenta- azotryt nie pozwala na rozwój bakterii np. jadu kiełbasianego

wymieszać, utrzeć na stolnicy, nadziać w jelita, uwędzić w temp około 95st, sparzyć w kotle i zażerać się swojską kiełbasą na gorąco

Odwrocuawiacz

@starebabyjebacpradem istotną rolę odgrywa tu nakładanie flaka na maszynkę xD

Wygląda to jak naciąganie bardzo długiego napleta, niewprawiona ręka (nas nie dotyczy) musi uważać by nie przerwać skórki o rant maszynki

e64bbcf3-45a0-47b4-8a00-68c76b235ac2

Zaloguj się aby komentować