Jutro a w sumie prawie dziś będzie wędzone od rana. Mięsa miałem około 9 kilogramów. Zobaczymy ile wyjdzie kiełbasy netto.
No i jest laczek dla skali xD
#gotujzhejto #jedzenie #wedzenie #gownowpis
@AndrzejZupa tym razem miałem mechanizację robót https://youtube.com/shorts/L0HrD3tg8HA?si=7gU0WxNajhgkSkPr
@starebabyjebacpradem troszkę większy wyrób ze świniaka 130Kg , boczek wędzony, polędwica wędzona/parzona/ szynki i baleron, salceson włoski i czarny
na kiełbasę
10kg wołowego, może być pręga, sitko 32 grube 2 x kręcić, 1 raz na drobne
tłuszcz wieprzowy - mocno schłodzone, maszynka 32,
wieprzowe mieszanka klas 1 2 i 3 około 30kg
dodatki alchemiczne tajemne do kiełbasy np. pieprz, cukier, czosnek woda i azotryt w proporcjach od producenta- azotryt nie pozwala na rozwój bakterii np. jadu kiełbasianego
wymieszać, utrzeć na stolnicy, nadziać w jelita, uwędzić w temp około 95st, sparzyć w kotle i zażerać się swojską kiełbasą na gorąco
Mam taki grzejnik
@starebabyjebacpradem istotną rolę odgrywa tu nakładanie flaka na maszynkę xD
Wygląda to jak naciąganie bardzo długiego napleta, niewprawiona ręka (nas nie dotyczy) musi uważać by nie przerwać skórki o rant maszynki
Zaloguj się aby komentować